Nieuws/Binnenland
889658
Binnenland

Hennis wil onderzeeboten vervangen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil op termijn nieuwe onderzeeboten aanschaffen. Ze komt in de eerste helft van volgend jaar eerst met een visie op de onderzeeërs en dan met een plan voor de opvolger van de huidige vier onderzeeboten van de Walrusklasse.

Ze is daarover in gesprek met andere landen, maar de uitkomst daarvan hangt af van de „investeringsbeslissingen” die die landen moeten nemen. „Het is een nichecapaciteit die we moeten koesteren”, zei de VVD-minister maandag al wel over de onderzeeboten. Haar partijgenoot Ronald Vuijk had haar in een overleg in de Tweede Kamer gevraagd hoe het staat met de aanschaf van nieuwe onderzeeboten.

De vier onderzeeboten zijn sinds 1990 in gebruik. Bij het ontwerp is uitgegaan van een levensduur van 25 jaar. Om die levensduur te verlengen tot 2025, is een en ander aangepast en vervangen.

De onderzeeërs worden vooral ingezet voor verkenningen. In oorlogstijd zouden ze zich vooral bezighouden met het opsporen en aanvallen van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen.