Nieuws/Binnenland
889664
Binnenland

'Artsen, stop met die oorlogstaal'

Het vergelijken van kanker met een 'strijd' zorgt ervoor dat patiënten zichzelf de schuld gaan geven wanneer hun toestand verslechterd, waarschuwen taalexperts. Artsen zouden deze 'ooglogstaal' daarom beter achterwege kunnen laten.

Uit een studie van de Lancaster University onder 200 patiënten, verzorgers en artsen blijkt dat hoewel strijdmetaforen voor sommige patiënten helpen, anderen zich hierdoor juist persoonlijk verantwoordelijk gaan voelen voor hun toestand. Alsof ze falen of niet sterk genoeg zijn, wanneer deze verslechterd.

Artsen moeten zich volgens de onderzoekers daarom juist gaan concenteren op de manier waarop mensen met de ziekte kunnen leven.

Hoogleraar taalkunde Elena Semino tegenover The Independent: "Strijdmetaforen kunnen duidelijk schadelijke gevolgen hebben voor sommige mensen die zich hierdoor uiteindelijk verantwoordelijk gaan voelen voor het feit dat hun ziekte bijvoorbeeld niet kan worden behandeld. Praat over kanker als iets waarmee veel mensen nog een hele tijd in goede kwaliteit kunnen leven, in plaats van het alleen te zien als vijand die moet worden verslagen."

Semino voegt eraan toe dat kanker steeds meer 'chronisch' wordt, waardoor het vinden van manieren om te leven met de ziekte des te belangrijker is. Ze werkt nu aan een handdleiding voor artsen en specialisten in het Verenigd Koninkrijk om hen te helpen met de beste verwoording bij het behandelen van patiënten.