Nieuws
889697
Nieuws

Gemengde reacties op Spotify-ban Taylor Swift

Taylor Swift zorgde maandag voor opschudding door al haar werk van muziekdiensten als Spotify te halen. De reacties op haar besluit lopen sterk uiteen. Volgens New York Post zijn er al gebruikers die hun premiumabonnement hebben opgezegd terwijl er ook mensen zijn die Swift 'ouderwets' noemen.

Een van de meest in het oog springende reacties kwam uit de mond van oud-Billboard-baas Bill Werde. Op zijn Tumblr-blog schrijft Werde dat hij zijn premiumabonnement direct heeft opgezegd. "De twee belangrijkste albums van dit jaar (1989 van Taylor Swift en Beyoncé van Beyoncé) zijn niet beschikbaar. De meeste mensen geven zo'n vier tientjes per jaar uit aan muziek en ik het drievoudige, waarom eigenlijk? Ik betaal een premium prijs voor een niet-premium service."

Jeff Rabhan van het Clive Davis Institute of Recorded Music in New York snapt niets van de move van de Amerikaanse zangeres. "Al je werk van Spotify halen, slaat nergens op. Er moet reden voor zijn." Volgens Rabhan is het dan ook niet ondenkbaar dat Swift op korte termijn met een eigen dienst komt of samenwerkt met een andere aanbieder.

Meer artiesten

Swift is niet helemaal uit de online wereld verdwenen. Haar album is nog wel te koop als download, in bijvoorbeeld iTunes en ook Spotify-concurrent Rdio zou nog materiaal van Swift in de aanbieding hebben voor betalende gebruikers. Volgens Rabhan is de actie van Swift dan ook vooral gericht tegen het gratis model van Spotify.

Swift is overigens niet de enige artiest die Spotify de rug heeft toegekeerd. De zangeres krijgt wat dat betreft support van AC/DC, The Black Keys, Rammstein en Radiohead-zanger Thom Yorke. Vooral laatstgenoemde is een uitgesproken tegenstander van de Zweedse muziekdienst. Collega's als Beyoncé en de mannen van Coldplay zijn wel of deels terug te vinden in Spotify, maar kiezen er bij het uitgeven van nieuwe platen voor die niet direct beschikbaar te maken voor streaming.