Nieuws/Binnenland
889701
Binnenland

Applaus voor koning in parlement Zuid-Korea

Het parlement van Zuid-Korea heeft dinsdagochtend de plenaire vergadering kort onderbroken om koning Willem-Alexander en koningin Máxima welkom te heten bij hun bezoek aan de vergaderzaal van de Nationale Assemblee. Het koningspaar nam plaats op de gastentribune en kon vanaf daar kort de beraadslagingen van het parlement gadeslaan. De aankomst werd met applaus begroet.

„Een bezoek aan de gekozen vertegenwoordiging van het land is een belangrijk onderdeel van een staatsbezoek”, aldus koning Willem-Alexander in de voorafgaande ontmoeting met parlementsvoorzitter Chung Eui-hwa. Hij was nieuwsgierig naar de wijze waarop in Zuid-Korea vorm en inhoud werden gegeven aan de democratie, zo vertelde hij Chung.

De parlementsvoorzitter verwelkomde het koningspaar namens het „Koreaanse volk” en Chung uitte de dankbaarheid van Zuid-Korea voor de Nederlandse bijdrage en deelname aan de Korea-oorlog begin jaren 50. Ook werd het eerste contact tussen Nederland en Korea aangehaald in de 17e eeuw, toen Hendrik Hamel uit Gorinchem schipbreuk leed en in het van de buitenwereld afgesloten koninkrijk belandde.