Nieuws
889722
Nieuws

Virtueel elkaars hand vasthouden

Gezinnen waarvan de partner vaak in het buitenland verblijft, kunnen prima communiceren via Skype of Facetime. Je kunt elkaar dan horen en zien, maar helaas niet aanraken. De nieuwe accessoire Frebble brengt hier verandering in.

De Frebble is een kleine, mobiele accessoire die past in de hand en in verbinding staat met de Frebble van de gesprekspartner. Zodra je in de accessoire knijpt, voelt de ander dat via zijn Frebble.

De handaccessoire is ontwikkeld door de Nederlandse startup Holland Haptics. "Aanraking is belangrijk bij het in stand houden van sociale relaties, zeker in het gezin," zegt Frederic Petrignani, een van de bedenkers. "Aanraking kan stressverlagend werken, kan mensen minder angstig maken en minder alleen. Mensen die sociale aanraking missen zijn minder gelukkig.”

Holland Haptic heeft werkende prototypes van de Frebble getest met zowel volwassenen als kinderen. De laatste groep gaf aan de accessoire graag te willen gebruiken bij contact met opa en oma. Via investeringssite Kickstarter heeft Holland Haptic onlangs zijn financieringsdoel van €10.000 gehaald, maar het project is nog open tot 21 november. De eerste Frebbles worden naar verwachting in maart 2015 geleverd.