Nieuws/Binnenland
889723
Binnenland

Ruzie om gratis wetenschappelijke publicaties

De Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft ruzie met uitgever Elsevier over het gratis publiceren van wetenschappelijke artikelen. De VSNU wil, net als staatssecretaris Sander Dekker, dat alle wetenschappelijke publicaties de komende jaren vrij toegankelijk worden. Elsevier, de grootste wetenschappelijke uitgever in Nederland, gaat echter volgens de VSNU niet in op „deze noodzakelijke verandering”. Dat meldde de universiteitenorganisatie dinsdag.

„Er is nu een patstelling ontstaan”, aldus een woordvoerder van de VSNU. Dat geldt ook voor de abonnementsonderhandelingen voor komend jaar. „Universiteiten betalen ieder jaar veel abonnementsgeld, miljoenen euro's, om de artikelen te kunnen lezen. Maar omdat we niet weten hoe het volgend jaar verder gaat, staan de onderhandelingen daarover ook stil.”

Gratis

Staatssecretaris Dekker (Wetenschap) liet vorig jaar weten dat binnen tien jaar alle wetenschappelijke publicaties gratis online beschikbaar moeten zijn. In Nederland gaat het om ongeveer 33.000 wetenschappelijke artikelen per jaar.

Wanneer alles gratis online te vinden is, kan een arts bijvoorbeeld sneller informatie krijgen over nieuwe behandelwijzen en een leraar nieuwe wetenschappelijk inzichten meenemen in zijn lessen, zo is het idee.

Dekker wil dat over vijf jaar al zestig procent van de wetenschappelijke artikelen gratis te raadplegen is, in speciale zogenoemde Online Acces-tijdschriften.