Nieuws
889727
Nieuws

Automobilist profiteert van dalende olieprijs

Goed nieuws voor wie zich regelmatig blauw betaalt aan de pomp. De prijs van benzine is de afgelopen dagen verder gedaald. Automoblisten liften mee op de steeds verder dalende olieprijs.

De adviesprijs van een liter Euro 95 is gedaald naar €1,719. Begin vorige maand was dat nog meer dan €1,80. De prijs van een liter diesel daalde sinds begin oktober van €1,49 naar ongeveer €1,44.

Wie goed zoekt, kan overigens nog veel voordeliger zijn tank volgooien. In de grensstreek zijn tankstations waar een liter Euro 95 maar iets meer dan €1,50 kost.

Vraag omlaag, aanbod omhoog

De prijs van een vat olie, de grondstof voor benzine, is de laatste maanden flink gedaald. Een vat Brentolie kostte in juni nog $112, maar wisselt inmiddels voor zo'n $83,50 van eigenaar.

Deels komt dat doordat de economische groei, en daarmee de vraag naar olie, wereldwijd achterblijft. Ook is het aanbod van olie toegenomen: Saoedi-Arabië heeft zijn productie opgeschroefd, en in de Verenigde Staten wordt massaal schalie-olie uit de grond gehaald.

De olieprijs is niet de enige factor die de brandstofprijs bepaald. Meer dan de helft van wat u aan de pomp betaalt voor een liter benzine, vloeit in de vorm van accijnzen en btw direct naar de schatkist.