Nieuws
889743
Nieuws

Bijzonder

Van zoutmijn naar pretpark

Een van de meest bijzondere pretparken ter wereld is waarschijnlijk wel Salina Turda in Roemenië. Je moet echter niet bang zijn voor het donker of last hebben van claustrofobie… Trek je winterjas maar aan en ontdek het ondergrondse speelterrein in de oude zoutmijn van Transsylvanië!

Salina Turda is door Business Insider uitgeroepen tot de leukste ondergrondse plek ter wereld en is bovendien een van de meest ongelooflijke reisbestemmingen die onze aarde rijk is. En die titels zijn geheel terecht. Niet elke oude zoutmijn wordt ten slotte omgetoverd tot pretpark.

In de 17 eeuw werden de zoutmijnen van Salina Turda opgegraven en in gebruik genomen. Al zijn er ook vermeldingen uit de dertiende en zelfs elfde eeuw. Zeker is in ieder geval wel dat de mijn in 1932 werd gesloten. Blijkbaar gaat hier het gezegde 'uit het oog, uit het hart' op, want de mijn werd lange tijd vergeten. Pas tijdens de Tweede Wereldoog deed de bevolking weer een beroep op het gebied en werd de oude zoutmijn gebruikt als schuilplek.

Pas in 1992 besloot men Salina Turda opnieuw te openen, ditmaal niet als schuilkelder, maar als toeristische trekpleister! Wanneer je nu de 120 meter af daalt, kom je terecht op een donker speelterrein met verschillende verlichte attracties staan. Zo staat er een amfitheater, sportveld, reuzenrad, midgetgolfbaan en bowlingbaan. Hoewel de mijn natuurlijk overdekt is, kunt je tijdens de boottocht wel het daglicht boven je zien, een bijzondere ervaring.

Denk overigens niet dat je hier zonder jas kunt lopen omdat het een overdekt pretpark is. Het is hier namelijk altijd 11 graden! Behalve het pretpark is er ook nog een museum waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Salina Turda.