Nieuws
889751
Nieuws

'Technologie helpt terreurorganisaties'

De Amerikaanse technologiebedrijven die het internet domineren, zijn de „commando- en controlenetwerken” voor terreurorganisaties. Dat heeft de nieuwe baas van de Britse spionagedienst GCHQ, Robert Hannigan, dinsdag geschreven in de Financial Times. Volgens hem ontkennen de bedrijven het misbruik van hun diensten en zouden ze nauwer moeten samenwerken met de veiligheidsdiensten.

„Hoe vervelend ze het ook mogen vinden, ze zijn de commando- en controlenetwerken naar keuze van terroristen en criminelen geworden”, schrijft Hannigan. Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden vorig jaar proberen technologiebedrijven juist om hun informatie te beschermen.

Uitdaging

Het internet zou overspoeld worden door jihadistisch materiaal en door allerlei gecodeerde en versleutelde communicatie tussen terroristen. „De uitdaging voor regeringen en veiligheidsdiensten is enorm”, stelt Hannigan.

Zo zouden de strijders van Islamitische Staat veel gebruikmaken van platforms als Twitter en YouTube, maar ook van de gespecialiseerde diensten van JustPaste.it of het Russische VKontakte. Via de berichtenservice WhatsApp zouden de strijders hun commando's ontvangen.