Nieuws/Binnenland
889772
Binnenland

Serious Request helpt 40.000 kinderen

Met de inzamelingsactie van 3FM Serious Request 2013 helpt het Nederlandse Rode Kruis in een 1 jaar tijd 40.000 kinderen in de strijd tegen diarree. In 2016 moeten uiteindelijk ruim 128.000 kinderen onder de 5 jaar zijn geholpen en een half miljoen volwassenen met hulp in de strijd tegen diarree.

Het Rode Kruis legde maandag verantwoording af over de eerste fase van de besteding van het ingezamelde geld van 3FM Serious Request 2013. Tijdens die actie trokken de dj's Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering het inmiddels bekende Glazen Huis in Leeuwarden in om geld in te zamelen voor kinderen die sterven door diarree. Er werd een recordbedrag van ruim 12 miljoen euro opgehaald.

Het probleem van diarree wordt door het Rode Kruis gezien als een stille ramp omdat er overwegend weinig aandacht voor is, maar wereldwijd wel 800.000 kinderen treft. Het probleem is het gevolg van een gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan sanitaire voorzieningen en gebrek aan kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid van een jong kind.

Poepen in de rivier

Dj Rabbering zag het vorige maand met eigen ogen in Zambia. „Bij het dorpje Manungo poepen de inwoners naast de rivier waar ze hun drinkwater uithalen. Als het regent, stroomt de ontlasting zo de rivier in.” Een waterpomp in het dorp moet uitkomst bieden, maar ook informatie over hoe je omgaat met hygiëne; dat het niet verstandig is om bij je drinkwater ook naar toilet te gaan. „Voor ons klinkt het allemaal simpel, maar als je nog geen wetenschap hebt over hygiëne, is het toch wat anders”, aldus Rabbering.

Het binnengehaalde geld werd besteed aan ruim 152.000 kinderen en volwassenen in tien landen, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Ivoorkust, Malawi en Zambia. Aan hen werden onder meer ruim 124.000 stukken zeep uitgedeeld, meer dan 3400 latrines gebouwd en 100 waterpompen geïnstalleerd. Ook werden 21.000 mensen getraind in watermanagement.