Nieuws/Buitenland
889776
Buitenland

Jihadisten bespraken gijzeling

De waarschuwing van de Nederlandse ambassade in Jakarta voor terroristische aanslagen in Indonesië is een reactie op een discussie tussen jihadisten op het beruchte jihadwebforum ’al-Minbar Jihadi media forum’. Op die jihadwebsite discussieerden jihadisten over plannen voor aanslagen op Amerikaanse en Westerse docenten van internationale scholen in moslimlanden.

De gewraakte discussie startte op 25 oktober. Andere jihadisten haakten aan grif bij aan met suggesties om docenten niet te vermoorden, maar te gijzelen „want dat is nog veel huiveringwekkender”, aldus een van de jihadi’s. „Zeker als ze na enige tijd verschijnen in een video met een roodkleurige outfit aan.” De ’roodkleurige outfit’ verwijst naar de recente onthoofdingen van de Britse gijzelaars David Haines en Alan Henning en de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley.

 Andere forumleden vroegen om shariaregels die de dood van niet-strijders, zoals schoolleraren, moeten rechtvaardigen. Op 28 oktober meldde de jihadist die de discussie startte met enig leedvermaak dat de Amerikaanse ambassade in Cairo een veiligheidswaarschuwing had uitgevaardigd naar aanleiding van zijn discussie.

Ook de Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad waarschuwde vorige week voor een oproep op een jihadistische site om aanslagen te plegen op Amerikaanse en internationale scholen in onder meer het Midden-Oosten en Indonesië.

Op de website van de Nederlandse ambassade wordt erop gewezen dat er via internet oproepen zijn gedaan aanslagen te plegen op internationale scholen en westerse leerkrachten op die scholen. De Nederlandse ambassade heeft contact opgenomen met de Netherlands International School in Jakarta.

De ambassades hebben geen informatie over een specifieke dreiging. Nederland doet mee aan de internationale coalitie tegen de extremisten van Islamitische Staat in het Midden-Oosten. Daarom is er een verhoogd risico, schat de ambassade.

Veiligheidsbronnen denken dat de forumdiscussie niet direct tot aanslagen leidt. Op dergelijke jihadfora wordt altijd driftig gespeculeerd over allerhande aanslagmethoden.

 In inwoneraantal is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld.