Nieuws
889819
Nieuws

5 redenen om op te letten bij gebruik vergelijkingssites zorgverzekeringen

In een zoektocht naar een goede én goedkope zorgpolis is het handig om deze maand meerdere zorgverzekeringen naast elkaar te leggen. Vergelijkingssites helpen u daarbij. Maar er zijn goede redenen om zorgvergelijkers te wantrouwen. Lees hier waarom.

1. Zelfde vergelijking, andere resultaten

Tal van vergelijkingssites zetten zorgverzekeringen op een rij. De eerste reden om goed op te passen, is dat resultaten van meerdere websites verschillen. Dit terwijl ze toch allemaal zeggen u een goede vergelijking van zorgverzekeringen aan te bieden.

Een voorbeeld:

Frans (45) en Petra (43) uit Arnhem willen een basisverzekering met een eigen risico van 360 euro. Ze willen daarnaast een tandverzekering met 100 procent vergoeding tot een bedrag van 500 euro. Ook willen ze een aanvullende polis voor 9 behandelingen fysiotherapie en 250 euro vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Bij vier vergelijkers, krijgt u vier verschillende resultaten als goedkoopste verzekering. Zie hieronder.

 

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif font-size: 12px; } .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc; } .tableizer-table th { background-color: #104E8B; color: #FFF; font-weight: bold; } Vergelijkingssite          Verzekeraar      MaandpremieIndepender Zilveren Kruis Achmea 231,46 euroVerzekeringssite FBTO 250,52 euroConsumentenbond DSW 227,50 euroGeld.nl Zilveren Kruis Achmea 231,47 euro

Vergelijking gedaan op 10 december.

Redenen voor verschillen:

- Vergelijkers stellen andere vragen. Zo kunt u bij Verzekeringssite niet kiezen voor 250 euro voor alternatieve geneeswijzen, maar alleen voor 150 of 350 euro.

- Niet elke vergelijker is even streng op de dekking. Lees daarom goed de voorwaarden door. Zo krijgt u bij de DSW-polis in de vergelijking geen vergoeding voor kronen en bruggen, maar staat de polis toch in het rijtje voor 100 procent vergoeding tot 500 euro. Bij de drie andere vergelijkers komt de DSW-polis niet door de selectie. De verzekering van Zilveren Kruis Achmea vergoedt maar tot 75 procent van de kosten voor boren en verdoving. Toch nemen Geld.nl en Independer mee in de vergelijking voor 100 procent vergoeding. Opvallend genoeg toonde Geld.nl bij publicatie van dit artikel de polis van Zilveren Kruis niet. Maar omdat de site in deze vergelijking hierboven er duur uitkwam, koos Geld.nl ervoor om de selectie te versoepelen. Nu toont Geld.nl de polis toch, ook al krijgt u niet 100 procent van alle behandelingen vergoed. Die aanpassing geldt alleen voor deze specifieke vergelijking.

- Opvallend is dat Betch, een site die naast verzekeraars ook resultaten van bovenstaande vergelijkers vergelijkt, als goedkoopste optie FBTO heeft (250,52 euro) staan. Hierboven is dat juist de duurste keus.

 

2. Vergelijkers ontvangen geld van verzekeraars

Provisie

Alle vergelijkingssites ontvangen geld van verzekeraars, niet alleen Achmea's Independer. Vergelijkers krijgen betaald per afgesloten verzekering. Deze vergoeding wordt berekend als percentage van de basispremie of in een vast bedrag, dat verschilt per verzekeraar. Per aanvullende verzekering krijgen ze ook een bedrag. Sommige verzekeraars betalen in plaats van in één keer graag via doorlopende provisie. Als u dus dit jaar overstapt, maar volgend jaar niet, dan kan de vergelijkingssite waar u de verzekering afsloot hier meerdere jaren aan verdienen.

 

Tot 80 euro per verzekering

Vergelijkingssites stimuleren dat u overstapt en verzekeringen afsluit via hen, omdat zij dan meer geld verdienen. Ze krijgen tot 85 euro per basisverzekering (ter illustratie, de goedkoopste basisverzekering met laag eigen risico kost 80 euro per maand). Hier staat een overzicht met bedragen die enkele verzekeraars betalen via het advertentienetwerk Zanox.

 

Hoogteverschillen

Opvallend aan de bedragen die vergelijkers ontvangen, is dat ze in hoogte verschillen. De ene verzekeraar betaalt dus meer voor een plekje op de vergelijkingssite dan de andere. "We zouden wel gelijke vergoedingen willen vragen, maar de ene verzekeraar wil nu eenmaal meer betalen dan de andere," zegt Elzard van der Peet van nieuwkomer Betch. "De verzekeraar bepaalt dit bedrag." De vergelijker van de Consumentenbond ontvangt overigens wel gelijke vergoedingen. Er zijn ook verzekeraars die niets willen betalen. Het is de vraag of hiermee nog een eerlijke vergelijking te maken valt. Verzekeraars geven aan dat ze eerlijk werken omdat ze op prijs sorteren, maar kwaliteit en waardering zijn wel subjectievere waardeoordelen.

 

3. Verzekeraars kiezen de korting van vergelijkingssite

Verzekeraars bepalen niet alleen hoeveel ze vergelijkers betalen, maar ook hoeveel korting ze mogen geven op de zorgverzekeringen. Zorgverzekeringen zijn vaak iets goedkoper via een vergelijkingssite door korting. Die korting komt niet van vergelijkers, maar van de verzekeraars. Vergelijkingssites mogen ook geen extra korting geven van de verzekeraar (ze kunnen alleen geld retour geven).

 

Even hoge korting bij meer vergelijkers

Doordat de korting bepaald wordt door de verzekeraar, geven veel vergelijkers precies dezelfde kortingen. Een voorbeeld: de basisverzekering Select Zorgplan van Avéro Achmea kost bij de verzekeraar zelf 99,75 euro per maand. Bij Geld.nl, Independer en Verzekeringssite krijgt u 8 procent korting en betaalt u 92,27 euro.

 

Collectieve kortingen ontbreken

Ook veel collectieve verzekeringen komen niet voor op vergelijkingssites. Polissen die speciaal bedoeld zijn voor studenten, vakbondsleden of personeel uit sectoren als de ambtenarij, de zorg en de scheepvaart ontbreken regelmatig. De basispolis van die verzekering is voor iedereen toegankelijk, maar kortingen en aanvullende verzekeringen zijn alleen onder voorwaarden beschikbaar. Daarom tonen veel vergelijkers die niet. Aangezien hier duizenden versies van zijn, tonen vergelijkers ze niet. Maar volgens vergelijkingssites komt dit ook omdat verzekeraars ze niet toestaan alle collectieve kortingen te tonen. Anders sluit niemand meer een normale verzekering af.

 

4. Vergelijkers tonen niet alle verzekeraars

Verzekeraars die niet willen

De premies die vergelijkingssites tonen verschillen niet zo veel. Wat wel verschilt is de selectie. De ene vergelijkingssite toont meer polissen dan de andere. Ze maken bijna allemaal gebruik van een overzicht van dataleverancier Zorgweb, die polisvoorwaarden van veel verzekeraars verzamelt. Maar enkele kleine verzekeraars doen hier liever niet aan mee. Als vergelijkers zeggen dat ze een volledige vergelijking maken met alle verzekeraars, dan klopt dat vaak dus niet. "Wij geven prioriteit aan verzekeraars die wel informatie geven over hun voorwaarden," zegt Erik Hordijk van Verzekeringssite.

Verzekeraars die vaak niet in de vergelijkingen staan zijn Promovendum, National Academic, C4me, PMA en BeSured. Wilt u ook deze verzekeringen meenemen, bekijk dan even hun eigen website. Ook polissen die niet bij de vergelijker af te sluiten zijn (zoals Interpolis, alleen verkrijgbaar bij Rabobank), worden regelmatig niet getoond. Dit terwijl u vast graag wilt weten of die verzekering goedkoper is.

 

Verzekeraars die niet betalen

Verzekeraars die weigeren vergelijkers te betalen per afgesloten verzekering, zoals Zekur (de goedkoopste polis met 860 euro eigen risico), staan meestal wel op de vergelijkingssite, maar komen niet in het toplijstje voor dat u bij Independer en Verzekeringssite als eerste resultaat krijgt. Om al die verzekeringen wel te zien, moet je doorklikken naar een totaaloverzicht. De niet betalende verzekeringen zijn niet af te sluiten via vergelijkingssites. Hiervoor moet u naar de verzekeraar zelf. Een andere verzekering die niet af te sluiten is bij vergelijkers is die van Interpolis. De zorgverzekeraar verkoopt alleen via de site van de Rabobank.

 

Vergelijkers die niet willen

Vergelijkingen zijn dus vaak niet helemaal volledig. Er zijn websites die de keuze nog beperkter maken. Op Zorgverzekering.net staat bijvoorbeeld de polis van Hema niet omdat de risicodrager van deze verzekering Menzis is. "We hebben al Menzis-polissen op de site staan, dus vinden we het niet noodzakelijk om Hema ook te tonen," zegt Remko Allertz van deze website. De polisvoorwaarden van de Hema-verzekering zijn echter duidelijk anders dan die van de Menzis-verzekeringen. Ook Zekur, budgetverzekeraar van VGZ staat niet op de vergelijkingssite.Toch vindt Allertz dat zijn website een compleet beeld geeft.

 

5. Bij standaard selectie zijn keuzes voor u gemaakt

In reclame en op de websites van zorgverzekeraars, staan vaak bedragen rond de 65 euro voor een basisverzekering. Dit zijn vanaf-prijzen van de goedkoopste basisverzekering met het hoogste eigen risico (860 euro). De meeste mensen kiezen hier niet voor. Maar als u niet oplet, sluit u gauw een polis af met verhoogd eigen risico, terwijl dit misschien niet bij u past.

 

Aanvullende verzekeringen

Vergelijkingssites hebben dit eigen risico wel op het standaard bedrag van 360 euro staan. Wel staan soms aanvullende verzekeringen aangevinkt. Zorgkiezer en Verzekeringssite vinken standaard 9 behandelingen fysiotherapie aan en 75 procent vergoeding van tandartsbehandelingen tot een maximum van 250 euro. Volgens beide sites worden deze aanvullende verzekeringen het meest gekozen. Maar let er dus op dat u niet voor verzekeringen kiest die u niet wilt.