Nieuws/Binnenland

Warmste novemberdag ooit sinds begin metingen

Deze zaterdag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden, laat Weerplaza weten. Het vorige record was op 4 november 1994 in Maastricht gemeten. Het werd toen 21,1 graden.

Eerder zaterdag meldden de weerbureaus dat het de warmste 1 november ooit is. In De Bilt was de temperatuur volgens Weeronline.nl opgelopen tot 18,5 graden. In 1943 werd het daar op de eerste dag van november 17,3 graden. Het warmterecord voor heel november werd in De Bilt net niet verbeterd. Op 2 november 2005 was het met 18,7 graden net iets warmer.

Het meetstation van het KNMI in De Bilt geldt als representatief voor een groot deel van het land. Plaatselijk kan de temperatuur verder oplopen. De hoogste temperatuur ooit op 1 november werd gemeten in Maastricht. Het was daar op deze dag in 1943 20,7 graden.

De koudste novemberdag in De Bilt was op 29 november 1921. De minimumtemperatuur lag die dag op -14,4 graden en het werd niet warmer dan -4,0 graden. De koudste 1 november was in 1993 met in de Bilt een maximumtempatuur van 3,1 graden en in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) een maximumtemperatuur van 2,5 graden.

Volgens Eneco - met ruim twee miljoen klanten één van de grootste gasleverenciers - heeft het warme weer in oktober invloed gehad op het gasverbruik. Er werd gemiddeld 39 procent minder afgenomen dan in een normale oktobermaand.

Ook in Duitsland was het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Zo werd het zaterdag maar liefst 23 graden in het stadje Geilenkirchen, vlak over de grens bij Sittard. Dit meldde het Duitse KNMI, de DWD. Oktober was dit jaar in Duitsland al de op twee na warmste oktobermaand sinds 1881.