890241
Buitenland

Officier Zida even de baas van Burkina Faso

Luitenant-kolonel Isaac Zida lijkt voorlopig de nieuwe leider van Burkina Faso, nu president Blaise Compaoré is opgestapt. Het leger verspreidde zaterdag een verklaring waaruit bleek dat de hoogste militairen Zida steunen als interim-president. De baas van het leger, generaal Honoré Nabéré Traoré, werd daarmee gepasseerd.

De verklaring van het leger werd gepubliceerd na overleg op hoog niveau over de onenigheid tussen Zida en Traoré over wie het land tijdelijk zal leiden. „Luitenant-kolonel Yacouba Isaac Zida is unaniem gekozen om de transitieperiode te leiden die begon na het vertrek van president Blaise Compaoré”, heette het daarna.

Luizenleven

Compaoré trad vrijdag af nadat de bevolking massaal tegen hem had geprotesteerd. Hij is naar Ivoorkust gereisd. Een anonieme bron meldde dat Compaoré sinds zaterdagochtend in de strandplaats Assinie is, ten oosten van hoofdstad Abidjan. Hij is daar samen met familieleden. Menig afgezet Afrikaans staatshoofd neemt van de eigen bevolking geroofd geld mee om vervolgens een luizenleven te leiden in ballingschap.

Burkina Faso zit nu middenin een bestuurscrisis. Compaoré trad vrijdag af. Dat was het gevolg van massale protesten deze week tegen de president in onder meer de hoofdstad Ouagadougou en de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso. Daarbij zijn ook doden gevallen. Compaoré regeerde Burkina Faso 27 jaar met harde hand.