Nieuws/Binnenland
890321
Binnenland

Fietsen

Nederland-Duitsland 1-1

Tot 1993 hinderen slagbomen en petten de vrije doorgang in deze regio. Sinds het Schengenakkoord volstaan een geldig identiteitsbewijs en goed opgepompte banden om vrij fietsend de spannendste stukjes Achterhoek en Münsterland te combineren.

 

In de Arriva-boemel richting Groenlo is het gratis Wifi-signaal zo sterk dat mijn haar er bijna van overeind gaat staan. Een degelijk toilet ontbreekt echter, zodat omkleden geen optie is. Op station Lichtenvoorde-Groenlo grijp ik weer mis en kan ik alleen hinkend door de wachtruimte in mijn fietsbroek springen. Dat moet toch comfortabeler kunnen. Op naar knooppunt 52, naar het Nederlands-Duitse fietsrondje ‘8-er de grens’. Een bezoek aan de stad, waar in 1615 dat ene bekende bier uit de tap vloeide, zit er helaas niet in. In ruil daarvoor fietsen we binnen de kortste keren door prachtig parklandschap. Akkers en open grasland, gemarkeerd door rijen bomen die braaf in het gelid staan, en bosjes en struiken die brutaal in het wilde weg lijken te groeien.

Prachtplek

In Eibergen doen we de kringloopwinkel Drenthen aan. Fietsmaatje Bert scoort in no time een passend souvenir: een bierpul met het beeldmerk van dat ene Grolsche gerstenat. Dat ze bij de kassa niet vreemd opkijken als we ongegeneerd nog een beetje van de prijs proberen af te pingelen, maakt het bezoek aan deze koopjesschuur nog leuker. Door naar het Muldershuis,een restaurant aan de oude Berkel naast de Mallumsche Molen. Als we de houten brug passeren en we vrij zicht krijgen op het terras, weten we meteen dat we goed zitten. Een prachtplek. Eigenaar Henk Timmerman trakteert ons op een rondleiding door het voormalige schipperscafé, waar bootsmannen een borrel dronken als hun ‘Berkelzompen’ voor de sluisdeuren lagen. Voor ons geen jajem, maar een wijntje en stamppot van pastinaak met prei en truffel.

 

 

„Zo klein als onze keuken is, zo groot is onze moeite om onze gasten iets origineels voor te zetten”, aldus de gastheer. Dat begint met de ingrediënten. De kruiden worden vers geplukt in de Kruidenhof aan de overkant van de rivier, het meel voor het brood komt van de watermolen en de polsdikke prei komt van een duurzame teler uit de buurt. Na de lunch stappen we met lichte tegenzin weer op de fiets. Maar calorieën zijn er nu eenmaal om verbrand te worden en snel volgt de beloning: de route van Rekken naar Duitsland slaat alles. Een smal zandpad slingert langs een bochtige Berkel omdat Rijkswaterstaat hier nog niet de rivier langs een liniaal heeft gelegd. Ontsierende windmolens of andere horizon-killers ontbreken. Spontaan nomineren we dit traject voor de Mooiste Meters Medaille.

Voorbij de grens is alles anders. De boerderijen zijn minstens drie keer zo groot dan de hoeves die we eerder passeerden en de akkerlanden reiken tot ver over de horizon. Het was de industrialisatie die deze schaalvergroting aanjakkerde, terwijl bij ons de verkaveling de landerijen verder versnipperde. Onze Nederlandse ogen moeten flink wennen aan de nieuwe dimensies.

Verboden

Zwillbrock dient zich aan. Opnieuw een grensgeval zo verraadt het mobieltje dat moeiteloos het G3-signaal uit Nederland oppikt. Het buurtschap telt amper 250 inwoners en toch staat hier een enorm godshuis: de barokke St. Franciscus kerk. Koster Hubert Müller weet waarom. In 1651 vierden op deze plek zo’n 1000 Nederlandse katholieken hun kerstnachtmis, omdat dat in eigen land verboden was door het calvinisme. Dat is ook de reden waarom de façade van de kerk zich naar Nederland richt.

Het buurtschap heeft nóg een topattractie: een venmeer dat door kokmeeuwen en flamingo’s is geannexeerd. Flamingo’s? In 1984 streek hier de eerste flamingo neer die uit een dierentuin ontsnapt was, zo weet Hermann Frieling van het Biologische Station. Het gebied bleek zo voedselrijk dat zich meer roze, vliegende vluchtelingen meldden en er tegenwoordig zelfs flamingo’s met de Duitse nationaliteit uit het ei kruipen.

Wij zijn te laat om flamingo’s te spotten, die zijn al lang en breed aan hun zonvakantie begonnen. Toch blijft de wandeling naar het ven een belevenis.

Moe van alle frisse lucht en inspanning kloppen we aan bij Hotel Kloppendiek voor een Pariser Pfeffersteak en Zwillbrocker Forelle. En een bed, voor een grenzeloos, ehh… peilloos diepe slaap.

 

 

Route

Start bij TOP Kloppendiek, knooppunt 56. Fietsroute '8-er de grens', zuidelijke route. Knooppunten 56-54-52-50-72-64-65-66-63-67-71-74-68-18-20-21-56.

Op www.grensbelevenis.nl informatie over grenzeloze fiets-, wandel-, kano- en zelfs ruiterroutes. In de online shop is de fiets- routebundel ´8-er de grens´ te bestellen.

Horeca en overnachten

Gerechten met streekproducten én liefde bereid: www.hetmuldershuis.nl. Overnachten: www.kloppendiek.de met speciale aanbieding voor fietsende lezers.

Het ommetje waard: chocolateriehulshof.nl in Eibergen. 39 kilometer

Reacties: mail@vanweperen.nl

FIETSKAART Falk Westmünsterland #22