Nieuws/Buitenland
890577
Buitenland

106 miljoen euro EU-noodhulp voor Soedan

BRUSSEL - De Europese Commissie trekt 106 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Soedan. Het geld is bestemd voor de toenemende stroom vluchtelingen, vooral uit Zuid-Soedan.

Volgens EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hebben 4,8 miljoen mensen in Soedan dringend hulp nodig. „Velen van hen zijn al jaren ontheemd. De situatie is kritiek”, zei hij tijdens een bezoek aan de regio Zuid-Darfur.

Humanitaire hulp

Het geld zal worden besteed aan humanitaire hulp zoals voedsel, water, medische zorg en onderdak. Het merendeel, 60 miljoen euro, wordt in ontwikkeling gestoken, zoals onderwijs en projecten om mensen te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen.

De Europese Unie heeft sinds 2011 422 miljoen euro uitgetrokken voor hulp in het door politieke, vaak gewelddadige conflicten getroffen gebied dat economisch totaal is ingestort. Er heerst ondervoeding en er breken regelmatig ziektes uit. Het wordt ook geteisterd door klimaatverandering, zoals extreme hitte, droogte en regenval.