890796
Binnenland

Galeriehouder voor rechter om Mein Kampf

Galeriehouder Michiel van Eijck (52) moet vrijdagmiddag voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen vanwege de verkoop van Mein Kampf van Adolf Hitler.

Het boek bevat uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet bovendien aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden, stelt het OM. Het boek verspreiden door het te verkopen is strafbaar als de verkoper redelijkerwijs kan vermoeden dat het beledigend is of aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden.

Van Eyck werd in januari gehoord door de politie en verklaarde dat hij wist dat er dergelijke haatzaaiende uitlatingen in het beruchte boek staan. Volgens het OM heeft de galeriehouder met de verkoop van het boek geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie willen geven. De politie heeft de exemplaren van het boek die nog aanwezig waren in de galerie in beslag genomen.

Federatief Joods Nederland deed eind oktober aangifte tegen Van Eyck wegens de verkoop van het boek in zijn Totalitarian Art Gallery.

De galeriehouder zei eerder dit jaar dat het boek historisch materiaal betreft en dat het bij zijn collectie past. Hij zei toen dat de wet aangepast moet worden. „Ik ga door tot de rechter”, zei hij toen.

Op 26 augustus houdt de rechtbank in Amsterdam een regiezitting, als voorbereiding op de inhoudelijke behandeling.

Volg de zaak live via onze verslaggever Saskia Belleman

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");