Nieuws/Binnenland
890939
Binnenland

'Staat hielp bij kinderhandel'

Een slachtoffer van de grootschalige illegale adoptieaffaire uit de jaren tachtig wil de Nederlandse Staat aanklagen wegens medeverantwoordelijkheid voor kinderhandel en verduistering van staat.

Kinderloze Nederlanders omzeilden begin jaren 80 op grote schaal lange wachtlijsten voor adoptie door zwangerschap te fingeren en met een kussen onder hun jurk het vliegtuig in te stappen richting Brazilië. Daar kregen ze via bemiddelaars een baby overhandigd, die de echtparen vervolgens met behulp van valse papieren lieten registeren als hun biologische kind. In korte tijd kwamen zo vele tientallen Braziliaanse adoptiekinderen illegaal ons land binnen.

Omdat officiële papieren en afstandsverklaringen veelal ontbraken, is het voor veel van deze kinderen vrijwel ondoenlijk om hun roots te achterhalen. „Mij is het uiteindelijk gelukt mijn echte moeder te vinden. Dat heeft echter ruim tien jaar geduurd en 120.000 euro gekost”, aldus Patrick Noordoven (34), die een rechtszaak wil starten om materiële en immateriële schade voortkomend uit de illegale adoptie vergoed te krijgen.

'Nederlandse bemiddelaars traden op als valse getuigen'. Lees meer in De Telegraaf van vandaag