Nieuws/Buitenland
891220147
Buitenland

Einde aan blokkade voor EU-toetreding Noord-Macedonië gloort

BRUSSEL - De vastgelopen toetreding van Noord-Macedonië en Albanië tot de Europese Unie lijkt weer vaart te krijgen. Bulgarije maakt aanstalten zijn jarenlange blokkade in te trekken.

Noord-Macedonië en Albanië zijn al vele jaren kandidaat-lid van de EU, maar kregen nog geen toestemming om te beginnen aan de toetredingsonderhandelingen die klaarstomen voor het lidmaatschap. Bulgarije houdt dat tegen omdat de kleine buur Noord-Macedonië de Bulgaarse nationale identiteit niet genoeg zou respecteren. Tot onbegrip en groeiend ongeduld van de rest van de EU.

Nu naar verwachting ook Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid mogen worden, werd de druk op een doorbraak in de Balkan nog veel groter. Door de ommezwaai van de partij van de Bulgaarse oud-premier Borisov doemt nu een parlementaire meerderheid op om de weg vrij te maken voor Noord-Macedonië.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Oliver Varhelyi maant de Bulgaarse regering om het ijzer te smeden nu het heet is en het parlement meteen over Noord-Macedonië te laten stemmen. Hij dankt „oppositieleider Borisov voor het nemen van een historisch besluit voor Europa.”

De Balkanlanden die nog geen EU-lid zijn, worden donderdag in Brussel verwacht voor topoverleg. Hun positie is een belangrijk vraagstuk voor de leiders van de EU-lidstaten die later op de dag bijeenkomen voor een EU-top. Een aantal van hen zal bepleiten ook landen als Bosnië verder de hand te reiken om verbittering en jaloezie jegens Oekraïne te voorkomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop