Nieuws/Binnenland
891257882
Binnenland

Weekcijfers: minder positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Mensen laten zich testen in de teststraat.

Mensen laten zich testen in de teststraat.

BILTHOVEN - Het aantal positieve tests daalt, net als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen laten zich testen in de teststraat.

Mensen laten zich testen in de teststraat.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 15.976 meldingen dat het virus bij iemand was vastgesteld. Dat is een daling van 10,7 procent ten opzichte van een week eerder. Toen registreerde het RIVM 17.890 positieve tests.

Bij 355 mensen waren de klachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 418 opnames. Voor het eerst sinds half juli zijn er minder dan 400 ziekenhuisopnames in een week tijd. Het aantal mensen dat op een intensive care belandde, daalde van 94 naar 75.

Het RIVM registreerde verder 35 sterfgevallen door corona, tegen 38 in de week ervoor en 43 nog een week eerder.

Het reproductiegetal veranderde nauwelijks. Het getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, blijft rond de 1 hangen. Het staat nu op 0,99. Dat betekent dat de uitbraak stabiel is.

School bron

Bij steeds meer kinderen wordt het coronavirus vastgesteld. En vaak is school of kinderopvang de plek waar ze het virus waarschijnlijk hebben opgelopen. Dat komt naar voren uit de weekcijfers.

In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent en in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd. Verder bleken 2091 kinderen van 10 tot en met 14 jaar oud besmet. Dat is het hoogste aantal sinds 11 mei.

Afgelopen etmaal

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 2041 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn bijna 300 gevallen minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2282 coronabesmettingen per dag geregistreerd.

Vorige week dinsdag stond het weekgemiddelde nog op 2545 gevallen per dag. Het aantal positieve tests nam afgelopen dagen geleidelijk af, zo stond dinsdag ook in de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tussen zondag en maandag kwamen er 1768 nieuwe gevallen binnen bij het RIVM. Het was de eerste keer in ruim twee maanden dat er minder dan 2000 gevallen in een etmaal werden geregistreerd. Het dagcijfer is nog een fractie naar beneden bijgesteld: maandag meldde het RIVM nog 1777 nieuw geregistreerde besmettingen.