Nieuws/Binnenland
891428708
Binnenland

Na flinke toename aantal coronagevallen:

Horeca Amsterdam kan controles in burger verwachten

AMSTERDAM - De handhaving en controle op feest- en horecalocaties in Amsterdam wordt aangescherpt, omdat het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad flink toeneemt. Dat besloot de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vrijdag. De veiligheidsregio gaat onder andere meer controles in burger uitvoeren.

Ook zal bij constatering van feestende en dansende groepen direct een last onder bestuursdwang worden opgelegd en de locatie direct worden gesloten voor een periode van vier weken, meldt de veiligheidsregio.

Veel horecagelegenheden volgen de coronamaatregelen goed op, maar er zijn ook signalen dat sommige horecaondernemers zeer bewust de regels overtreden. „Dat doen zij bijvoorbeeld door telefoons te laten inleveren, gasten te vragen hun telefooncamera’s af te laten plakken of hun publiek te waarschuwen te gaan zitten als handhaving langskomt”, aldus de veiligheidsregio.

135 nieuwe coronagevallen

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vrijdag met 636 gestegen. Amsterdam-Amstelland registreerde 135 nieuwe gevallen. De GGD Amsterdam Amstelland maakt vrijdagmiddag bekend zich grote zorgen te maken over de toename van het aantal coronagevallen. Veel van deze besmettingen worden opgelopen tijdens bezoekjes aan de horeca of op privéfeesten, zoals bruiloften.

Ook het aantal afgenomen tests baart de GGD zorgen. Zo blijft het aantal coronatesten in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West achter.

Nieuw-West brandhaard

De Amsterdamse gezondheidsdienst publiceert vanaf nu elke week de ontwikkeling van de besmettingen in de regio en de stadsdelen. Afgelopen week waren de besmettingen het hoogst in stadsdeel Nieuw-West. Een week eerder was dat in het Centrum. De GGD in Amsterdam gaat de communicatie met speciale doelgroepen intensiveren, waaronder inwoners met een migratieachtergrond.