Nieuws/Binnenland

SOCIALE ZAKEN

’Airbnb’ voor kookkunst

Als mensen steeds vaker hun auto toevertrouwen aan buurtgenoten, waarom zouden ze dan niet mogen aanschuiven aan de eettafel?

Met dat idee werkten twee voormalige consultants van KPMG en de Boston Consultancy Group toe naar de lancering van ’social dining platform’ Eet U Mee. Nu is het zover.

Eet U Mee is een community voor chef- en hobbykoks die het leuk vinden om buurtgenoten, of andere mensen waarmee ze een klik hebben, uit te nodigen voor een diner. In hun huis, tuin of ergens bij een openbare buurtplaats.

Je geeft op de site aan hoeveel gasten op een bepaald tijdstip welkom zijn, welke maaltijd wordt geserveerd en wat de kosten zijn. Vervolgens kan de geïnteresseerde zich op dezelfde plek inschrijven voor de maaltijd.

Oprichters Fabiënne Brunet en Klaartje Vreeken hebben serieus werk gemaakt van hun idee, nadat zij afgelopen lente €15.000 kregen dankzij een crowdfundingcampagne. Honderden micro-investeerders blijken heil te zien in hun concept.

„Een half jaar geleden hadden we nog een zeer beperkte website, dus we waren erg blij met die kans. Daardoor konden we in een avontuur stappen dat ons echt aan het hart gaat”, zegt Brunet.

„Wij geloven dat samen eten verbindt. Er ontstaat een positieve dynamiek als mensen bij elkaar over de vloer komen. Het zorgt voor nieuwe vrienden, bewoners uit de buurt gaan elkaar helpen, en het zorgt ervoor dat we allemaal een beetje meer open-minded worden.”

Deeleconomie

Omdat platformen als het Amerikaanse Airbnb en het Nederlandse Snappcar aantonen dat mensen steeds vaker vreemden tot hun persoonlijk domein toelaten, of het nu om hun huis of auto gaat, geloven de vrouwen dat ze de tijd mee hebben.

„Het tijdperk van de deeleconomie is in opkomst en die trend is niet te stoppen”, stelt Brunet. Geschat wordt dat particulieren jaarlijks al $4 miljard verdienen via allerhande deelplatformen.

„De uitdaging is nu dat we geen investeerders aantrekken die dollartekens in de ogen hebben”, weet Brunet. „We hebben geld nodig om te groeien, maar dat wordt niets als geldschieters van Eet U Mee een verkapte datingsite willen maken. Als er relaties ontstaan is dat mooi, maar het gaat ons eerst om het creëren van buurtvriendschappen.”