Nieuws/Binnenland
891814
Binnenland

'Propagandapolitie onzinnig'

Censuur van sociale media is een volstrekt onzinnige maatregel tegen jihadpropaganda, zegt dr. Mirko Tobias Schäfer, docent bij de Universiteit Utrecht. Schäfer veegt de vloer aan met de 'propagandapolitie', die de online verspreiding van propaganda door jihadisten bestrijdt.

Het specialistische team van de Nationale Politie speurt actief naar mogelijk strabare uitingen van jihadisten op het internet. Websites die jihad verheerlijken moeten worden gesloten. Het team maakt ook afspraken met internetbedrijven over effectieve blokkeringen.

De 'propagandapolitie' is één van de pijlers onder de integrale aanpak van jihadisme van de overheid. Radicaliserende, haatzaaiende en jihadistische uitingen moeten worden verwijderd op last van deze spelciale eenheid. Maar universitair docent Schäfer noemt de aanpak 'zorgwekkend': „Het laat zien dat er een schrikbarend gebrek heerst aan kennis bij politici en bestuurders wat betreft internettechnologie en het gebruik ervan.”

„Met censuur van het internet plaatsen we ons land in hetzelfde schuitje met landen als Turkije, Wit-Rusland, Rusland, China, Egypte en taloze andere landen. Censuur blijkt vooral de civiele maatschappij te onderdrukken, in plaats van dat deze maatregel terroristen efficiënt belemmert”, aldus de wetenschapper, die de plannen betitelt als 'volledig ineffectief'. Volgens hem worden uitingen al door aanbieders gecontroleerd. Bovendien zijn radicale uitingen via sociale media juist waardevol voor politie- en inlichtingendiensten.

Symboolpolitiek

Volgens mediadeskundige Schäfer zullen terroristische groeperingen „andere, wellicht minder goed te monitoren platformen vinden” om jihadpropaganda te verspreiden, zoals TOR-netwerk, Internet Relay Chat of 4Chan. „Censuur van sociale media is symboolpolitiek en gevaarlijker voor de democratische samenleving dan de haatzaaiende boodschappen die op sociale media te vinden is.”

De docent vraagt zich af of ook de boodschapen worden verwijderd „van het racistische Stormfront, de Ku Klux Klan, diverse linksradicale groeperingen, nationalisten en chauvinisten van elke etnische minderheid en nationaliteit die hun radicale opvattingen verspreiden via diezelfde kanalen. Op websites zoals 4chan is een oneindige stroom vernederende, haatzaaiende en politiek incorrecte uitingen te vinden. Moeten die ook allemaal gecensureerd worden?”