Nieuws/Binnenland
891854
Binnenland

Restwarmte 'stroomt' Zuid-Holland in

Ongeveer 45.000 huishoudens en verschillende bedrijven in Rotterdam zijn vanaf woensdag verwarmd met restwarmte die vrijkomt bij industriële processen in de haven. Hiervoor is een nieuwe leiding aan de noordkant van de stad aangelegd. Daardoor wordt het mogelijk om het warmwaternetwerk de komende jaren in Zuid-Holland verder uit te breiden.

Doordat nu een equivalent van 95.000 huishoudens is aangesloten, scheelt dat 60 procent CO2-uitstoot per huishouden. De warmte komt vrij bij de afval- en energiecentrale van AVR in Rozenburg. Deze wordt via een bijna 17 kilometer lange transportleiding van Eneco naar het stadsverwarmingsnetwerk gestuurd. Een jaar eerder werd de zuidkant van Rotterdam al aangesloten op restwarmte.

Met deze zogeheten Leiding over Noord is ook een volgende stap gezet naar de komst van een zogenoemde warmterotonde in Zuid-Holland. Daardoor kunnen ook warmtenetwerken van Delft, Den Haag en het Westland worden gekoppeld aan de haven van Rotterdam, als bron van overtollige industriële warmte.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd