Nieuws/Binnenland
89219
Binnenland

Boekenweek opent met ’verleidelijk’ Boekenbal

Herman Koch, de maker van het Boekenweekgeschenk, arriveert bij het boekenbal.

Herman Koch, de maker van het Boekenweekgeschenk, arriveert bij het boekenbal.

Amsterdam - Met veren op hun hoofd, plaktattoeages van slangen in hun nek en glitterjurken aan danst en ouwehoert het veertienhonderdtal genodigden van het ’Boekenbal der Verleidingen’ - dresscode paradijsvogel - in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Herman Koch, de maker van het Boekenweekgeschenk, arriveert bij het boekenbal.

Herman Koch, de maker van het Boekenweekgeschenk, arriveert bij het boekenbal.

De opening van dit 66ste Boekenbal is wel even wennen voor de gasten. Ze zijn namelijk de op een steenworp afstand gelegen Stadsschouwburg gewend. Er wordt geklaagd dat „de magie er een beetje af is” en dat een programma ontbreekt. In plaats van een literair voorprogramma en daarna een feest, zijn er vanavond direct dj’s.

Schrijfster en voormalig uitgever Lidewijde Paris op de trap: „Er gebeurt niets! Meestal zijn er gekke dingen te doen in allemaal kamertjes.” Even later swingen dansers in sm-pakjes midden in de zaal en laat een vrouw met een dikke slang gasten griezelen. Mannen met blote bovenlijven poseren met gasten op polaroidfoto’s. Tommy Wieringa is zó blij Mano Bouzamour te zien, dat hij hem vol op zijn mond zoent. „Niet met tong hoor”, zegt hij erna. De knappe rechtenstudent die met Bouzamour mee is, bekijkt het met een glimlach. „Ze betekenen veel voor elkaar.” Bouzamour: „Zonder Tommy zou ik hier niet staan. Hij heeft me vreselijk geïnspireerd.”

Uit de rookruimte komen de actrices Isa Hoes en Medina Schuurman. Samen schreven ze een boek over de overgang. Hoes is vier weken niet uitgegaan vanwege een verstuikte enkel. „Het is echt even wennen. Druk met al die mensen. En die hakken zijn ook pittig.. ik trek zo flatjes aan.” „Ja moet je doen”, knikt Schuurman bemoedigend. De twee dragen identieke zwarte jurkjes. „Vrouwen vinden het vaak lullig om hetzelfde aan te hebben. Wij vinden het een leuk statement. Schijt aan alles.”

Op de balustrade balkon krijgt Robert Vuijsje een nieuw glas bier in zijn hand gedrukt. „Ik ben met een roman bezig over hoe we met elkaar samenleven. Ik hoop dat dat vredelievender wordt.” Het valt Vuijsje op dat „het bejaardengehalte ineens veel lager is.” „De gemiddelde leeftijd lijkt wel twintig jaar jonger dan normaal.”

Daar draagt de 78-jarige uitgever Willem A. Donker niet aan bij. Hij is er voor de vijftigste keer, zegt zijn vrouw opgetogen. „Ik ben ouderwets, je wil niet dat dingen veranderen. De schouwburg heeft stijl. Hier is het een gigantische teringherrie.” Donker werkt aan het vijftiende deel van de correspondentie van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. „Het worden in totaal twintig delen, van 3200 brieven. Ik ga door tot ik dement ben.”

De jonge uitgeverij Das Mag is niet welkom op het bal, omdat ze niet bij de Nederlandse Uitgeversverbond is aangesloten. De uitgever reageerde boos. Peter Roosendaal van het CPNB: „Het is heel hypocriet. Ze vinden het dikste jongetje van de klas niet leuk, maar willen wel naar z’n verjaardag komen.” De Vlaamse Das Mag-auteur Lize Spit werd uitgenodigd omdat ze de Boekhandelsprijs won met haar ’Het smelt’. Ze loopt in de hal en wil niet reageren. „Ik wil gewoon ontspannen, als dat mag.” Presentator Arjan Lubach is kortaf over zijn gezelschap. Of ze een nieuwe liefde is? „Geen commentaar.”

Bij de uitgang van de Paradiso probeert een gast uit alle macht weer naar binnen te komen, nadat ze iets voor haar kind moest regelen. „Ik begrijp het reglement, maar hoe kan het dat ik niet terug mag?!” De beveiliger antwoordt vriendelijk maar streng: „Dit is het boekenbal. Daar gelden altijd heel duidelijke regels.”