Nieuws
892373
Nieuws

Exclusieve preview: De Sims 4

Games zien er tegenwoordig steeds realistischer uit. Zo is bijvoorbeeld acteur Kevin Spacey duidelijk herkenbaar in de nieuwe Call of Duty. De Sims 4, die binnenkort verschijnt, zet ook flinke stappen om de sims echte emoties mee te geven, maar gelukkig blijft de cartoony stijl gehandhaafd.

Tijdens een recente persdag in San Francisco heb ik de nieuwe titel zeven uur mogen spelen. De grootste veranderingen in De Sims 4 die indruk op mij hebben gemaakt zijn de emotionele toestand van de sims en de bouwmodus in de game.

Speel met emoties

De primaire levensbehoeften van de sims zijn nog altijd belangrijk in het spel. Ze moeten van tijd tot tijd naar bed, naar het toilet en hebben eten of een douche nodig. Maar deze behoeften hebben een minder groot aandeel in de gemoedstoestand van de sims dan bepaalde gebeurtenissen of manipulaties van de speler.

Een goed voorbeeld is de brand die uitbrak toen één van mijn sims een poging deed tot koken. De brand was zo geblust, maar de vrouw des huizes was vervolgens bang dat het misschien nog eens zou gebeuren. Hierdoor werd ze heel gespannen. Een gemoedstoestand die wel 20 uur aan zou kunnen houden. Je kunt proberen die negativiteit weg te nemen. Zo doet een lekker bubbelbad wonderen.

Maar je kunt ook gebruik maken van de emoties. Als een sim boos is, kan hij zijn energie mooi kwijt tijdens het sporten. Niet alleen wordt zijn stemming weer neutraal, maar je bereikt op sportief gebied sneller het volgende level. Een huilerige sim kan opeens een meesterwerk schilderen en een flirtbui doet liefdesrelaties versnellen. Per emotie moet je dus even bekijken of je er profijt van kunt hebben of beter de sim weer gerust kunt stellen.

Emoties kunnen spontaan ontstaan door gebeurtenissen, maar je kunt het ook beïnvloeden. Zo stimuleren sommige objecten bepaalde stemmingen door ze in het huis te plaatsen, zoals een pikant schilderij. Een douche kan ook helpen. Je kunt een ’gewone’ douche nemen, maar ook een stomende (voor een flirterige bui), een frisse (voor meer energie) of een bedachtzame douche (voor inspiratie).

Sleep maar raak

Bouwen in De Sims was nooit mijn sterkste punt. Decoreren gaat me prima af, maar wanneer er een woonlaag moet worden toegevoegd of een trap moet worden gebouwd, dan gaat het mis. Het past nooit en uiteindelijk kies ik toch weer voor een kant-en-klaar huis dat een andere speler gebouwd en gedeeld heeft. Maar de ontwikkelaars hebben in De Sims 4 de bouwmodus aangepakt en toegankelijker gemaakt.

Voortaan kun je de kamergrootte gewoon aanpassen door op de ruimte te klikken en vervolgens met de pijlen het groter of kleiner te maken. Je kunt ook compleet ingerichte kamers kopen. Zoek je een slaapkamer? Ga dan naar de gestylde kamers, koop er één en plaats deze waar je maar wilt. Wil je een kamer toch op een andere plek? Dan kun je deze gewoon slepen naar een andere verdieping. Zo zet je in snel tempo een eigen huis in elkaar. Een kind kan de was doen.

Gestoei met het plaatsen van muren is niet meer nodig. Maar het kan wel nog steeds voor de fans die gedetailleerder willen bouwen. Met een klik van de muis verhoog je de muren en fundering of bouw je een dak naar eigen wens. Wanneer het huis af is, is het mogelijk deze met andere spelers te delen in de Galerij. Niet langer moet je naar de site toe om de creaties van anderen te downloaden en toe te voegen aan de game. In De Sims 4 is het nu ingebouwd. Je kunt direct een sim, huis of mooie kamer inladen tijdens jouw speelsessie.

De sims zijn boeiender

De eerste speelsessie met De Sims 4 heeft me geprikkeld. De diepere emoties brengen de sims tot leven en maakt het spelen boeiender. Vroeger was ik veel meer tijd kwijt met het aansturen van de sims, maar nu kun je ze best even aan zichzelf overlaten. Het gemak van de nieuwe bouwmodus maakt me benieuwd naar de creaties die ik nu wel zou kunnen maken. Nog een maand en dan kunnen fans thuis aan de slag met De Sims 4.

De Sims 4 ligt vanaf 4 september in de winkel voor de pc.