Nieuws/Buitenland
892382025
Buitenland

Dictator Loekasjenko beent woedend van podium na te zijn uitgejouwd

Zeldzame beelden uit Wit-Rusland: dictator Aleksandr Loekasjenko wordt uitgejouwd.

Zeldzame beelden uit Wit-Rusland: dictator Aleksandr Loekasjenko wordt uitgejouwd.

MINSK - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is maandag bij een bezoek aan een fabriek dermate uitgejouwd dat hij woedend van het podium is weggelopen. De langzittende dictator ligt onder vuur sinds de afgelopen verkiezingen, die hij claimt te hebben gewonnen. Sinds de verkiezingen gaan aanhangers van de oppositie door het hele land massaal de straat op. Maandag staakten veel Wit-Russen, waaronder fabrieksarbeiders en medewerkers van de staatstelevisie, uit protest tegen Loekajsenko’s bewind.

Zeldzame beelden uit Wit-Rusland: dictator Aleksandr Loekasjenko wordt uitgejouwd.

Zeldzame beelden uit Wit-Rusland: dictator Aleksandr Loekasjenko wordt uitgejouwd.

„Ga weg!”, scandeerden de arbeiders van tractorfabriek MZKT in Minsk maandag tegen Loekasjenko, die probeerde een toespraak te houden voor het personeel van de fabriek. Honderden arbeiders buiten de fabriek zwaaiden daarbij met de wit-rood-witte vlaggen van de oppositie. Een zichtbaar withete Loekasjenko liep uiteindelijk van het podium af. „Dank jullie, ik heb alles gezegd. Jullie kunnen ’ga weg’ roepen”, zei de president daarbij.

„We zijn van plan om aan alle vreedzame stakingen mee te doen, aan alle vreedzame protestacties”, zei een wegwerker buiten de MZKT-fabriek. „Zodat de regering eindelijk beseft dat zij tegen haar eigen volk strijdt.” Buiten het hoofdgebouw van de staatstelevisie, waar ook wordt gestaakt, demonstreerden rond de 600 mensen. „Ik weet hoe bang jullie zijn, omdat we allemaal bang zijn”, zei Maria Kolesnikova, een van de oppositieleiders. „Bedankt dat jullie je angst hebben overwonnen en jullie hebben aangesloten bij de meerderheid.

’Macht delen’

De positie van Loekasjenko lijkt steeds onzekerder. Hij zei maandag dat hij bereid is de macht te delen, maar niet onder druk. Hij wil dat de protesten ophouden en dan kan er naar zijn zeggen rustig aan hervormingen en het delen van de macht worden gewerkt. De autocratische president regeert al sinds 1994.

In binnen- en buitenland wordt ervan uitgegaan dat Loekasjenko bij de verkiezingen op 9 augustus 80 procent van de stemmen kreeg door verkiezingsfraude. Loekasjenko spreekt dat tegen. Hij herhaalde maandag dat er geen nieuwe verkiezingen komen.

Sinds er tegen de verkiezingsuitslag en het Loekasjenko-regime wordt gedemonstreerd zijn er zo’n 6,700 mensen gearresteerd en zijn er honderden gewonden en minstens twee doden gevallen.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek waarschuwt voor Russisch militair ingrijpen in Wit-Rusland. De vrees voor Russische interventie noemt Petricek "passend".

Petricek deed de uitspraak in een televisie-interview. Hij vindt dat de Europese Unie een duidelijk signaal aan Moskou moet afgeven dat militair ingrijpen in de voormalige Sovjetrepubliek onacceptabel is.

"Wij wijzen een herhaling van het Oekraïense scenario en de annexatie van de Krim af", aldus de minister. Daarmee verwees hij naar de Russische militaire inval in Oekraïne in 2014, nadat door protesten in Oekraïne een einde was gekomen aan het autoritaire Janoekovitsj-bewind, dat door Rusland werd gesteund.

De beelden van de protesten in Minsk deden de 38-jarige Petricek denken aan de Fluwelen Revolutie waarmee in 1989 een einde kwam aan het communisme in toenmalig Tsjecho-Slowakije. Tsjechen en Slowaken demonstreerden toen voor hervormingen, een beter leven, welvaart, vrijheid en democratie. "Ik geloof dat ook de Wit-Russen daar recht op hebben", aldus de minister.