Nieuws
892535
Nieuws

'Google kwetsbaar door aanpak downloadsites'

Het illegaal downloaden is sterk op zijn retour nu bepaalde downloadsites nauwelijks meer vindbaar zijn. Sinds Google is gezwicht voor druk uit de entertainment branche, hebben sites als ISOHunt hun bezoekersaantallen met wel 50 procent zien dalen. Sites als The Pirate Bay, Kickasstorrents en ISOHunt verschijnen niet of veel lager in de zoekresultaten.

Volgens auteursrechtdeskundige Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij Brandeis, is hiermee de enorme invloed van Google aangetoond. Hij meent dat de zoekmachinegigant zich kwetsbaarder heeft gemaakt voor claims, nu blijkt dat de volgorde van de zoekresultaten allerminst neutraal tot stand komt. „Google begeeft zich op een hellend vlak.” Alberdingk Thijm verwacht dat met name de muziekindustrie op verdere maatregelen gaat aandringen waardoor het vinden van illegale liedjes nog moeilijker wordt.

Om de streaming muziekdienst Google Play Music als concurrent van Spotify op het zadel te helpen had Google de medewerking van de platenmaatschappijen nodig. Alberdingk Thijm: „Die vroegen natuurlijk meteen om het illegaal downloaden aan te pakken." Gevolg is dat links naar downloadsites die eerst heel hoog stonden, sinds kort diep zijn gezakt of zelfs onvindbaar.

Tim Kuik, die als directeur van de stichting BREIN jarenlang tegen de piraterij vocht, bevestigt de enorme invloed van Google. „De meeste consumenten zoeken de films, muziek en boeken die zij willen via Google. Dan is het belangrijk dat die geen illegale zoekresultaten voorgeschoteld krijgen maar legale. Daarom meldt Brein zoekresultaten naar illegale sites aan Google en zijn wij er voorstander van dat illegale sites niet worden doorgegeven.”

Verder speelt mee dat Google nadrukkelijker legale alternatieven toont bij zoekopdrachten van mensen die downloads van media zoeken. De opkomst van (gratis) muziekdiensten als Spotify en Deezer die heel gebruiksvriendelijk zijn, versnelt de neergang van illegale downloadsites.