Nieuws/Binnenland
892548
Binnenland

SP wil schoolzwemmen weer invoeren

De SP wil het schoolzwemmen weer invoeren. Volgens de oppositiepartij mag straks geen kind meer zonder zwemdiploma de basisschool verlaten.

Wat SP-Kamerlid Michiel van Nispen betreft, streven de scholen ernaar dat alle leerlingen bij het afscheid een zwemdiploma A, B en C hebben. „Dat scheelt namelijk ongelukken in ons waterrijke land”, zegt hij. Van Nispen zal zijn voorstel maandag doen in een sportoverleg in de Tweede Kamer met minister Edith Schippers (Sport).

De bewindsvrouw stelde eerder dit jaar dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer met hun kinderen naar het zwembad moeten gaan. Van Nispen vindt ook dat ouders die verantwoordelijkheid hebben. Maar het is volgens hem beter en efficiënter om het zwemonderwijs weer als basis te regelen vanuit de school.

Regeringspartij VVD zal tijdens het overleg onder meer inzoomen op matchfixing, het beïnvloeden van een wedstrijd om een bepaalde uitkomst te krijgen. De liberalen willen, samen met de sportbonden, beter zicht krijgen op het verschijnsel dat vaak moeilijk kan worden bewezen. Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen lijkt het erop dat in het buitenland veel meer matchfixing plaatsvindt of naar buiten komt. Hij wil weten hoe dat kan. De meldplicht matchfixing voor spelers en officials van de voetbalbond KNVB leidt volgens hem in elk geval niet tot inzicht in hoe het werkt en in de meldingen.

D66 zal er bij Schippers op aandringen om ervoor te zorgen dat Alliantie Gelijkspelen, een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van homoseksualiteit in de sport, met het werk kan doorgaan. De subsidie voor de organisatie loopt dit jaar af. Maar D66-Kamerlid Pia Dijkstra pleit ervoor de alliantie financieel te blijven steunen, omdat het volgens haar belangrijk is om samen met sportclubs apart aandacht te kunnen blijven geven aan homo-acceptatie.