Nieuws
892572
Nieuws

‘Monteren winterbanden wordt uitgesteld’

Het merendeel van de Nederlandse automobilisten stelt het monteren van winterbanden zo lang mogelijk uit, blijkt uit een online poll op de website van Autovisie en De Telegraaf.

Op de stelling ‘Ik stel monteren winterbanden zo lang mogelijk uit’ kwamen meer dan 2.950 stemmen binnen. In totaal zegt 66 procent van de deelnemers het monteren zo lang mogelijk uit te stellen, terwijl 34 procent van de stemmers zegt dat niet te doen.

Logische reactie

Dat uitstelgedrag is volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) heel logisch. “Mensen associëren een winterband met sneeuw en ijs. Een logische reactie, gezien de naam. Maar een winterband doet ook al heel goed zijn werk in de regen en dat komt veel vaker voor in Nederland”, zegt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. “De branche zou daar op in kunnen spelen.”

Gespreksstof

Dat winterbanden gespreksstof opleveren, blijkt uit een lezersbrief die eerder deze week werd ingezonden. In die brief werd opgeroepen om ook in Nederland winterbanden verplicht onder de auto te laten monteren in het winterseizoen, zoals in landen als Duitsland en Oostenrijk al geldt. Het is lastig om te bepalen hoe streng de winter wordt en winterbanden voorkomen echt niet alle ongelukken, maar het kan het aantal incidenten wel reduceren.

Factor mens

“Als je al winterbanden hebt, wissel ze dan gewoon op tijd”, stelt Stomphorst. “Heb je ze nog niet, vraag jezelf dan af of je dat beetje extra veiligheid wilt toevoegen. Als je goed anticipeert in het verkeer, je niet laat afleiden en puur focust op de rijtaak, dan kun je al heel veel ongelukken voorkomen. De factor mens blijft het belangrijkst tijdens het rijden. Het merendeel van de ongelukken ontstaat door menselijk falen, niet door mechanische pech of gebrek aan grip.”