Nieuws/Binnenland
892587
Binnenland

Zonnepiramide voor klein oppervlak

Ondernemer en uitvinder Jelle Vierstra uit het Drentse Zuidwolde heeft een plan bedacht om een fors aantal zonnepanelen op een zo klein mogelijk stuk grond te plaatsen. Het gaat om een piramide van panelen, die 30 tot 40 meter hoog moet worden. Zo vangt het systeem meer zon en worden bovendien woonwijken niet ‘verpest’ met al die donkere borden op daken.

Directeur Paul Oortwijn van de branchevereniging van ingenieurs, NLingenieus, is enthousiast over het idee. ,,Je ziet nu dat die panelen op huizen worden aangebracht en mijn eigen mening, maar ook die van vele anderen, is dat dit er niet echt fraai uitziet. Een mooie piramide ontwerpen, dat zou zeker een goede oplossing kunnen zijn. Want we kunnen alle zonne-energie gebruiken!”

Woestijn vol panelen

Er wordt wel gesproken over velden met zonnepanelen, bijvoorbeeld in de Sahara. Daar is Oortwijn minder enthousiast over dan het piramideplan van Vierstra. ,,Theoretisch is het natuurlijk slim om de woestijn vol te gooien met die borden, maar het lijkt me voor de natuur en het uitzicht geen reële optie.”

Vierstra loopt al een aantal jaren rond met zijn piramideplan. Hij heeft daar met zijn bedrijf Auqaseria ook octrooi op aangevraagd. ,,Nederland is dichtbevolkt, dus je hebt maar beperkte ruimte om zonne-energie op te wekken. Akkers volleggen lijkt me niet ideaal. Daarom leek het me beter om juist de lucht in te gaan. Een piramide wijst naar de zon. Die schermen kunnen dus volop zon pakken.”

Op het water

Berekeningen heeft hij nog niet los kunnen laten op zijn plan. ,,Er staan allerlei investeerders klaar, maar ik heb een extra zetje nodig. Daarom ben ik in gesprek met provincies en allerlei energieclubs. Het liefst zou ik een onafhankelijke werkgroep samenstellen met mensen van de overheid, uit het bedrijfsleven, uit milieuclubs en ingenieurs. Die kunnen dan samen beoordelen of mijn plan haalbaar is en genoeg oplevert.”

Volgens Vierstra zouden de piramides ook op het water gezet kunnen worden. ,,Het enige lastige is dat je ze moet beschermen tegen vandalen. Maar daar is ongetwijfeld iets op te vinden.” Hij ziet grote voordelen ten opzichte van kolencentrales en windmolenparken. ,,Windmolens maken lawaai, verpesten voor veel omwonenden het woongenot. Kolencentrales zijn achterhaald. Zonne-energie is muisstil, de zon is gratis.”

Directeur Oortwijn bevestigt dat. ,,Het opwekken staat alleen nog in de kinderschoenen. Dus daar is nog een wereld te winnen.”