Nieuws/Binnenland
892606
Binnenland

Eerste zitting Utrechtse serieverkrachter

In de zaak rond de geruchtmakende Utrechtse serieverkrachter vindt maandag een eerste openbare zitting plaats. Verdachte is de 51-jarige Gerard T. uit Nieuwegein, die in juli werd gearresteerd.

Op 5 september 1995 zou de beruchte verkrachter voor het eerst hebben toegeslagen, op de Bisschopsweg in De Bilt, nabij de Domstad. In de maanden daarna volgden nog in een beperkt gebied in en om Utrecht vier verkrachtingen en zes pogingen - de serie was toen een feit.

Niet alleen fietsen

De angst bij vrouwen het Utrechtse zat er in die periode al goed in. De politie maande alleenfietsende vrouwen voorzichtig en alert te zijn. De dader ging telkens op dezelfde manier te werk: hij verplaatste zich op een mountainbike, benaderde zijn slachtoffers van achteren, bedreigde hen met een mes en dwong hen mee te gaan naar een plek die hij vermoedelijk van tevoren had uitgekozen om zich met geweld aan de vrouwen te vergrijpen.

Er volgde een klopjacht van de politie, waarbij alles uit de kast werd gehaald, van bewakingscamera's en observaties tot de inzet van lokagenten. De politie dacht een paar keer dichtbij en dader te zijn, maar succes bleef uit.

Na februari 1996 werd het stil. Een vergelijkend DNA-onderzoek onder bijna 300 mannen leverde geen verdachte op. Een ruimer opgezet DNA-onderzoek zag het Openbaar Ministerie niet zitten. In het voorjaar van 2001 maakte de politie bekend dat het onderzoek wordt gestaakt. Er waren duizenden tips onderzocht en namen nagetrokken, vele zedendelinquenten tegen het licht gehouden.

Vastgebonden

Een paar maanden later, op 24 oktober, werd een volkomen ontredderd 16-jarig meisje, vastgebonden aan een boom, gevonden bij de Kees Boekelaan in Bilthoven. Zij was verkracht door een man die op een scooter reed. Twee maanden eerder was een vrouw van haar fiets gereden door vermoedelijk dezelfde man. De schok was groot en alle seinen gingen op rood: de Utrechtse serieverkrachter was terug. Ook hernieuwd politieonderzoek leidde niet tot resultaat.

Pas in 2014 volgde de doorbraak: specialisten stuitten in drie verkrachtingszaken, waaronder de Bilthovense zaak uit 2001, op een match met het DNA van een man die genetisch materiaal had moeten afstaan in verband met de veroordeling voor een fietsendiefstal. Gerard T. werd gearresteerd.

T. heeft tot dusver geweigerd een verklaring af te leggen. De rechtbank heeft bevolen dat hij maandag in de rechtszaal verschijnt.