Nieuws/Binnenland
892620
Binnenland

Dijksma organiseert top over dierenwelzijn

Nederland gaat samen met Duitsland en Denemarken een top over dierenwelzijn organiseren. De bijeenkomst, die andere Europese lidstaten moet aansporen ook beter om te gaan met huis- en landbouwdieren, wordt „het liefst dit jaar nog” in Nederland gehouden.

Dat kondigt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan in een zondag gepubliceerd interview op nieuwssite Nu.nl. Volgens haar loopt Nederland voorop als het gaat om dierenwelzijn. Ze wil dat onderwerp op de Europese agenda zetten.

De top gaat onder meer over het transport van vee en over ingrepen bij dieren, zoals het kappen van snavels of het castreren van biggen. Het is de bedoeling dat de landen die aan de top deelnemen, samen met dierenbeschermingsorganisaties afspraken maken over de belangrijkste aspecten van dierenwelzijn. Ook wordt naar een strategie gekeken om ervoor te zorgen dat Oost-Europese landen en de zuidelijke lidstaten meer gaan doen aan het dierenwelzijn.

Nederland, Duitsland en Denemarken vinden volgens Dijksma dat het vervoer van vee beperkt moet worden tot maximaal 8 uur per dag. Volgens de huidige transportverordening mag dat nog 24 uur. „Een idioot gegeven”, aldus de staatssecretaris. Op de top moet ook worden besproken welke huisdieren wel en niet mogen worden gehouden. „Daarvan vindt de dierenbescherming het belangrijk dat dat onderwerp ook Europees wordt opgepakt.”