Nieuws
892624
Nieuws

Vier banken grootaandeelhouder bij Imtech

Nu de rump-plaatsing van aandelen is mislukt, krijgt Imtech vier banken als grootaandeelhouders. Toch krijgen de banken geen zeggenschap over strategie en bestuur, zo verzekerde topman Gerard van de Aast donderdagavond.

De dramatisch verlopen claimemissie kreeg gisteren een passende apotheose. Woensdagavond bleek dat beleggers nauwelijks warm liepen voor de kapitaalronde van €600 miljoen. Dat geld is nodig om de torenhoge schuld van meer dan €1 miljard van de midkapper af te lossen. Beleggers stortten slechts €300 miljoen bij, goed voor 51,31% van de stukken.

Banken moesten afrekenen

Rabobank, ING, ABN Amro en Commerzbank stonden garant voor het slagen van de emissie. Zij kregen gisteren de kans om de resterende stukken te slijten bij institutionele beleggers. Die poging strandde al bij 52,44%. De banken hebben dus zelf voor iets minder dan €300 miljoen moeten afrekenen. En zijn daarmee grootaandelhouder van Imtech geworden.

Topman Van de Aast reageerde laconiek op dat feit. „Wij verwelkomen vier zeer gewaardeerde aandeelhouders.” De suggestie dat de banken het bedrijf overnemen, verwees hij naar het rijk der fabelen. „Er is geen enkele afspraak met de banken gemaakt met betrekking tot het bestuur of de strategie van ons bedrijf.”

'Doelstelling gehaald'

Ondanks alles noemde Van de Aast de ermissie geslaagd. „Wij hebben onze doelstelling maximaal ingevuld. We hebben €600 miljoen opgehaald. Waarschijnlijk volgende week ronden wij de verkoop van onze ict-divisie af. Dat levert nog eens €255 miljoen op. We kunnen nu onze schuld afbouwen en hebben ook nog eens €100 miljoen aan liquiditeit tot onze beschikking. We zijn zeer tevreden met dit resultaat.” 

Uiteindelijk is het percentage geplaatste aandelen blijven steken op 52,44%. De banken, Rabobank, ING, ABN Amro en Commerzbank, blijven daardoor met bijna €300 miljoen aan onverkochte aandelen zitten.

 

Lees ook: Het laatste Imtech-nieuws en actuele koersinformatie

 

De ochtend nadat Imtech bekendmaakte dat het slechts €300 miljoen van de gewenste €600 miljoen heeft opgehaald met zijn claimemissie, halveerde de koers van €0,02 naar €0,01 op de beurs. Donderdag is nog rond €14 miljoen aandelen verkocht aan institutionele beleggers.

Lees al het nieuws over beleggingen en beursfondsen in de DFT-nieuwsbrief.