Nieuws/Binnenland
892625
Binnenland

'Torenhoge verwachtingen niet waargemaakt'

Samsom diep door het stof voor leden

De PvdA heeft de verwachtingen die ze met de verkiezingen van 2012 heeft gewekt niet kunnen waarmaken. Dat is volgens partijleider Samsom de reden dat een groot deel van de achterban de partij de rug heeft toegekeerd.

Op een partijbijeenkomst in Amersfoort trok de geplaagde voorman het boetekleed aan voor de massale ontevredenheid die er bij PvdA-stemmers is ontstaan na twee jaar regeren met de VVD. „Het gaat met vallen en opstaan. Veel vallen en veel opstaan. Daar leer ook ik van”, sprak Samsom.

Gebroken beloften

Hij zei de afgelopen jaren verbaasd te zijn geweest over de boosheid die er onder PvdA-kiezers is ontstaan over gebroken beloften. „We hebben geen beloften gedaan in verkiezingstijd. Maar we hebben wel torenhoge verwachtingen gewekt dat het beter zal gaan. Onze overtuiging dat het beter wordt, botst met de harde realiteit dat het nog niet of slechts mondjesmaat beter gaat”, erkende de partijleider.

Het is volgens hem nu zaak om alert te blijven op signalen van mensen die door de grote hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid tussen de wal en het schip dreigen te belanden. „Het laatste wat mensen nodig hebben zijn hangende kopjes van ons als het even tegenzit. Mensen verwachten strijdbaarheid van ons.”

Mantelzorg

Die is volgens Samsom nu al te merken. Hij noemt recente initiatieven van het kabinet om onzekerheid bij mensen weg te nemen. Dan gaat het onder meer om het brengen van duidelijkheid over mantelzorg voor senioren en voor ouders van 10.000 gehandicapte kinderen die aanvankelijk dachten het zonder zorg te moeten stellen.

Wie denkt dat de PvdA nu het roer omgooit, komt overigens van een koude kermis huis. „Er is de afgelopen tijd wel eens gezegd dat we een lastig verhaal hebben. Dat is ook zo. En dat is maar goed ook”, vindt Samsom, die geen spijt heeft van de kabinetsdeelname.

'Niet aan de zijlijn'

Hij leek te hinten op oppositiepartijen zoals de SP, die moord en brand schreeuwen over de koers van het kabinet en van de PvdA. „Wij kiezen niet voor het gemakkelijke verhaal van niks doen, door aan de zijlijn te gaan staan en anderen de schuld geven.”

Samsom kreeg applaus uit de zaal. Maar de langdurige staande ovaties van twee jaar geleden zijn er niet meer bij.