Nieuws/Buitenland

Die Linke tobt met 'onrechtsstaat' DDR

Bijna 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur tobt de linkse partij Die Linke met haar houding ten opzichte van de DDR. SPD en Groenen eisen dat de partij een verklaring onderschrijft waarin het vroegere communistische Oost-Duitsland een „onrechtsstaat” wordt genoemd. Dat is de prijs voor een coalitie die voor het eerst een politicus van Die Linke tot deelstaatpremier moet maken. Die Linke is voortgekomen uit de SED, de communistische staatspartij van de DDR.

Tijdens een partijcongres van Die Linke in de deelstaat Thüringen verdedigde voorzitster Susanne Hennig-Wellsow de verklaring zaterdag. „Onrechtsstaat” zou alleen betrekking hebben op het gebrek aan vrije verkiezingen en de willekeur van de regering. Die Linke heeft niet haar ziel verkocht om aan de macht te komen, maar een compromis gesloten om tot een ander beleid te komen, aldus de politica. De rood-rood-groene coalitie moet de CDU van bondskanselier Angela Merkel van het pluche verdrijven in Thüringen.

Met name oudere leden van Die Linke, die de DDR nog bewust hebben meegemaakt, hebben moeite met de onrechtsstaat-formulering. Zij wijzen erop dat ook kinderen uit arme families konden studeren, dat iedereen een vaste baan en een woning had. „Als de DDR een onrechtsstaat was, was ik zelf een onrechtsmens, en dat wil ik echt niet”, aldus een van hen.

Straat schoon vegen

Ook andere partijen ruziën mee om de rood-rood-groene coalitie. De CDU riep de Groenen op „Bondgenootschap 90” uit hun officiële naam te schrappen nu zij met de „van naam veranderde SED” in zee gaan. De West-Duitse Groenen fuseerden bij de Duitse hereniging met de burgerrechtenbeweging Bondgenootschap 90 uit de DDR. Als eerbetoon voor zijn rol bij de vreedzame omwenteling werd de partijnaam veranderd in „Bondgenootschap 90/De Groenen”.

De Groenen riepen de CDU op „de straat voor de eigen deur schoon te vegen”. De West-Duitse CDU heeft immers de DDR-CDU in haar gelederen opgenomen, die heulde met de SED.