Nieuws/Binnenland
892841
Binnenland

Alle groepsportretten door dak Hermitage

De laatste van 15 immense groepsportretten uit de 17e eeuw zijn vrijdagochtend via het dak de Hermitage in Amsterdam binnengebracht. De werken waren zo groot dat ze niet door een deur konden en daarom vanaf ruim 40 meter hoogte met een hijskraan naar binnen moesten worden getild.

Volgens een woordvoerster is het karwei, dat maandag begon, zonder problemen verlopen. Het was best een spannende klus, want voor de grootste schilderijen was het passen en meten. De Hermitage had het dak speciaal voor de verhuizing aangepast. Het grootste doek was ruim 3 bij 6 meter.

Aanvankelijk zouden de schilderijen dinsdag al binnen moeten zijn, maar door de harde wind moest het museum de werkzaamheden uitstellen tot vrijdag.

De groepsportretten zijn eigendom van de gemeente Amsterdam en komen uit het Rijks- en Amsterdam Museum. Vanaf eind november maken ze deel uit van de expositie Hollanders van de Gouden Eeuw. Vanwege de omvang gebeurt het zelden dat deze meesterwerken, 'broers en zussen' van De Nachtwacht, te zien zijn.