Nieuws/Wat U Zegt

Boegbeeld 50Plus te vaak en te veel in opspraak

Uitslag Stelling: ’Schandalig dat hij blijft’

Door door Margo Stols

50Plusboegbeeld Henk Krol raakte deze week voor de zoveelste keer in opspraak. Voor driekwart van de stellingdeelnemers is de maat vol. „Krol wordt te vaak genoemd bij schandalen. Om die reden heeft hij de schijn tegen zich en moet direct opstappen.”

Het Tweede Kamerlid blijkt als hoofdredacteur van de Gay Krant ruim 19.000 euro subsidie te hebben ontvangen voor onderzoek dat nooit is uitgevoerd. Eerder werd hij al beschuldigd van misbruik van subsidiegeld dat bestemd was voor homo-emancipatie en bleek hij geen pensioenpremie te hebben afgedragen voor zijn personeel. „Als het waar is dat de subsidies niet gebruikt zijn waar ze voor bestemd waren, dan moet hij wegwezen. Vooral zo iemand moet het goede voorbeeld geven”, vindt een deelnemer.

Bewijzen

Ruim twintig procent neemt het op voor Krol. Eerst bewijzen op tafel, zeggen zij. Sommigen noemen het heisa om niks. „Er wordt in Den Haag zoveel geld verkeerd besteed dat het er meer op lijkt dat ze bang zijn dat de 50Plus-partij zal groeien.”

De meesten echter vinden alle commotie terecht, ook al gaat het dan om subsidies die jaren geleden zijn verstrekt. „Hier is de integriteit van een Kamerlid in het geding. Het kan dat Krol de onbenul is die niet wist wat er met het geld gebeurde, maar bij meerdere zaken speelt hij de vermoorde onschuld, dat gaat de integriteit bedoeld of onbedoeld raken”, zegt er een. Anderen zijn stelliger in hun oordeel: „Krol is iemand die alles op anderen afschuift, de administratie zoekmaakt, glashard anderen beschuldigt en zijn eigen aandeel ontkent.”

Tegenstemmers daarentegen zien het als karaktermoord. „Vreemd dat deze kwesties aan het licht komen sinds hij weer in de Tweede Kamer zit. Vies spelletje”, zegt er een.

Bijna 30 procent is van mening dat alle beschuldigingen aan het adres van Krol bedoeld zijn om zijn partij te schaden. „De politiek maakt zich zorgen over de te verwachten winst bij de komende verkiezingen”, meent een respondent. Driekwart denkt dat de schandalen rond Krol de partij zeker stemmen gaan kosten.

Signaal

De overgrote meerderheid vindt dat de politiek een signaal moet afgeven dat het gedrag van de 50Plus-voorman niet acceptabel is. „Den Haag had zelf al een beslissing moeten nemen. Elke dag dat deze man langer blijft zitten, schaadt het vertrouwen in de gehele politiek.”

Als alle beschuldigingen waar blijken te zijn, moet Krol strafrechtelijk worden vervolgd, vindt ruim 80 procent. En ook moet het onterecht ontvangen geld teruggevorderd worden. Een respondent zucht: „En nu maar hopen dat het Openbaar Ministerie het niet met een schouderophalen afdoet. Het zal wel een lastige zaak worden inzake bewijslast.”

Toch hopen de meesten dat de onderste steen boven komt. Een dikke 90 procent meent echter dat ook de subsidieverstrekkers blaam treft. „Stuitend is dat hij al die subsidies zo makkelijk kon krijgen. En dat de subsidieverlenende instanties geen goede controle uitoefenden.”

De respondenten vinden dat er sowieso kritischer gekeken moet worden aan wie subsidie wordt gegeven en wat er met het geld gebeurt. „De echte gekke Henkie is de belastingbetaler wiens geld zonder controle over de balk wordt gesmeten.”