Nieuws
89288
Nieuws

Seizoen van Everton kán speciaal worden

De interlandperiode is een mooi moment om de balans op te maken van de start in 2017 met Everton. Die eerste drie maanden zijn geweldig geweest, met name dankzij onze thuisduels. Die waren super. De laatste zes wedstrijden in ons eigen stadion waren goed voor 22 goals voor en slechts 5 tegen. We hebben thuis al zes punten meer dan vorig seizoen, terwijl we nog vier keer thuis moeten spelen.

Voordat de spelers uitwaaierden heb ik tegen iedereen gezegd dat we van een mooi seizoen ook nog een speciaal seizoen kunnen maken. Als we meer willen, moeten we in de komende twee duels top zijn: Liverpool en Manchester United-uit in een tijdsbestek van vier dagen. We gaan er in elk geval wel voor. Een top-6 notering zou in het eerste seizoen een extraatje zijn. Toch, als we zevende worden achter de clubs met enorme budgetten, kan je ook zeggen dat er een stap is gezet in mijn eerste jaar bij de club.

Heel veel clubs willen natuurlijk de hegemonie van de top doorbreken en je ziet in meerdere landen dat de subtop slechts sporadisch succes heeft. In Spanje maken Barça, Real Madrid en Atetico de dienst uit. In Nederland hebben AZ, Vitesse en FC Twente geprobeerd tussen de top-3 te komen. AZ presteerde het om met Louis van Gaal kampioen te worden. Het jaar erna, na een titel altijd al een lastig seizoen en met een dubbel programma vanwege de Champions League, zag je dat de spelers dat niet gewend waren. Het was het jaar dat ik het overnam van Louis en dat voor mij slechts vijf maanden mocht duren.

Bij Everton moeten we als ploeg ook nog stappen maken. Op een aantal posities moet het elftal worden versterkt. Tegelijkertijd zit je ook in een fase dat spelers ambitie tonen om hogerop te gaan, om prijzen willen spelen of ze willen elk jaar in de Champions League uitkomen. Het verhaal van onze topscorer Romelu Lukaku is in dat opzicht simpel. Hij heeft nog een contract voor twee jaar en we hebben gevraagd of hij een nieuw contract wil tekenen. Maar hij mag andere ambities hebben. Wij moeten zorgen dat we als club de komende jaren dingen bewerkstelligen waardoor we dat soort spelers wel behouden.

Uiteraard ben ik benieuwd naar het Nederlands elftal. Ik verbaas me over mensen die denken dat we even van Bulgarije gaan winnen. Wie zijn wij als Nederland, als je de laatste jaren van Oranje bekijkt, om te denken dat we het even zullen doen? Je mag heel blij zijn als we daar winnen. En het moet ook wel, anders ga je je echt niet kwalificeren.

Buiten Arjen Robben hebben we namelijk geen Europese toppers meer. Als hij fit is, is hij van uitzonderlijke klasse. Verder hebben we slechts goede tot minder goede spelers. Duitsland of Frankrijk hebben die nog wel, daar zie je zo zeven of acht topspelers lopen.