Nieuws/Binnenland
892910093
Binnenland

Man die NOS-medewerkers bedreigde krijgt 70 uur taakstraf

Coronademonstratie in Den Helder, ter illustratie.

Coronademonstratie in Den Helder, ter illustratie.

ALMERE - De politierechter in Almere heeft dinsdag een man uit Almelo wegens de bedreiging van NOS-medewerkers veroordeeld tot 70 uur taakstraf, met 10 uur aftrek voor de vijf dagen die hij in voorarrest zat. Als stok achter de deur legde de rechter hem daarnaast een week voorwaardelijke gevangenisstraf op. De straf was gelijk aan de eis.

Coronademonstratie in Den Helder, ter illustratie.

Coronademonstratie in Den Helder, ter illustratie.

De 37-jarige Michel P. belde begin dit jaar met de NOS om zijn beklag te doen over de verslaggeving rond de coronapandemie. De gesprekken ontaardden al snel in tirades, waarin hij medewerkers van de omroep een reeks verwensingen naar het hoofd slingerde. „Ik hoop dat ze jullie allemaal de strot afsnijden wegens landverraad, ze moeten jullie stuk voor stuk afmaken. Ik zal op je graf dansen, een kankerbloedbad moeten ze ervan maken. En er komt een tijd dat ik actie onderneem”, zei hij onder meer.

P. - naar eigen zeggen „vrijheidsstrijder” - ging meteen na de uitspraak in beroep. Volgens hem heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan bedreiging en moet niet hij, maar de NOS zich voor de rechter verantwoorden. „Al meer dan een jaar maken ze mensen bang. Het is staatspropaganda, het pushen van een vaccin”, zei hij. Hij was begin dit jaar naar eigen zeggen woedend omdat het zoontje van een goede vriend door de coronasituatie geen leukemiebehandeling kon krijgen in het ziekenhuis.

P. werd direct na de bedreigingen opgepakt en vijf dagen vastgezet. Bij de politie en de onderzoeksrechter leek hij tot inkeer te komen, maar in de rechtszaal ontstak hij dinsdagmorgen om de haverklap in woede. Tegen de rechter zei P. „dat ik gewoon weer kwaad word als ik eraan denk. Je moet maar opkroppen wat je vindt, anders kom je hier te zitten.” Deskundigen concludeerden eerder dat hij moeite heeft zijn emoties in bedwang te houden.

De raadsman van P. vroeg vrijspraak. Volgens hem heeft zijn cliënt weliswaar „hele nare verwensingen” geuit, van daadwerkelijke bedreiging was geen sprake, zei hij. Daar dacht de rechter anders over. „Je mag zeggen wat je vindt, maar wel binnen de grenzen van de wet.” Hij woog nadrukkelijk mee dat het klimaat rond de NOS „grimmiger” is geworden. „In die context waren uw woorden wel degelijk bedreigend.”