Nieuws/Binnenland
89294
Binnenland

Botsing Curaçao en Nederland dreigt

Kersverse premier Pisas op ramkoers

Gilmar Pisas

Gilmar Pisas

WILLEMSTAD - Al op de eerste dag dat Gerrit Schotte de macht terug heeft op Curaçao laat hij weten die voorlopig niet meer los te laten. Zijn MFK-partijgenoot en nieuwe premier Gilmar Pisas kondigde vrijdagavond aan naar het Europese Hof te stappen om de afgekondigde verkiezingen van 28 april af te blazen.

Gilmar Pisas

Gilmar Pisas

Daarmee koerst de kersverse regering Pisas direct af op een harde botsing met de gouverneur op Curacao en met de Nederlandse regering. Gouverneur Lucille George-Wout schreef de verkiezingen uit na de val van het vorige kabinet Koeiman. Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) staat achter dat besluit.

Premier Pisas eist echter dat alle voorbereidingen voor de stembusgang worden gestaakt. Eerst wil hij een uitspraak van het Europese Hof. Hij heeft dat verzoek ook naar gouverneur George-Wout gestuurd. „Nu gaan we zien of de gouverneur bij het kruisje tekent”, zei Pisas vrijdag tijdens een manifestatie in Willemstad.

De nieuwe premier voert exact uit wat de voor corruptie veroordeelde MFK-leider Schotte wenst. Officieel hoeft de gisteren geïnstalleerde interim-regering alleen op de winkel te passen. Maar de vroegere politieman en vertrouweling van Schotte neemt met drie weken regeren geen genoegen.