Nieuws/Binnenland
893259
Binnenland

Ophef rond uitspraak Pieter Broertjes

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes heeft op radio 1 de situatie rondom ISIS vergeleken met Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken.

Het thema van de uitzending ging over het eventueel afpakken van paspoorten van jihadstrijders. In september hoorde Broertjes dat een gezin met vier minderjarige kinderen uit zijn woonplaats was vertrokken naar Syrië om mee te doen aan de jihad. "Je moet goede redenen hebben om een paspoort in te nemen. Iemand moet een strafbaar feit hebben gepleegd. En je weet helemaal niet of iemand daar op oorlogspad gaat."

'Zegt u nu, laat ze maar uitreizen, laat het ze maar uitvechten?', vraagt de interviewer op een gegeven moment. "Het gaat om volwassen mensen. Nederlanders gingen na de oorlog ook naar Israël om daar tegen de Engelsen te vechten. Wij hebben ze toen ook niet tegengehouden", antwoordde Broertjes in het radioprogramma De Ochtend.

Joram van Klaveren en Louis Bontes van de partij VoorNederland (VNL) gaan Kamervragen stellen over de uitlatingen van Broertjes.

Op twitter reageren mensen vol afschuw op de uitspraak.