Nieuws/Binnenland
893464
Binnenland

Sint-Maarten verwerpt aanwijzing Nederland

Het parlement van Sint-Maarten heeft de aanwijzing verworpen die de Rijksministerraad vrijdag had uitgedaan. Hierin is bepaald dat de ministers van het nieuwe kabinet van Sint-Maarten en de minister-president pas mogen worden benoemd als zeker is dat ze integer zijn en blijven.

Aanleiding voor de maatregel zijn twee rapporten waaruit volgens minister Ronald Plasterk (Koninkrijkszaken) blijkt dat er in alle lagen op Sint-Maarten, inclusief het politieke bestuur, sprake is van belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

Op het eiland is een storm van kritiek losgebarsten. Demissionair minister-president Sarah Wescott-Williams noemde de maatregel absurd.

Het parlement besloot woensdag dat het zelf een actieplan gaat opstellen om machtsmisbruik in de politiek tegen te gaan. De parlementsleden zullen zich baseren op de twee rapporten.

Het parlement op Curaçao nam dinsdag een motie aan waarin het de aanwijzing van Nederland afkeurt. De motie moet er tevens voor zorgen dat de gouverneur de benoeming van ministers niet meer hoeft goed te keuren.