Nieuws/Binnenland
893465
Binnenland

Gemeente niet vervolgd om dug-out Twijzel

Gemeente Achtkarspelen en voetbalvereniging SC Twijzel worden niet strafrechtelijk vervolgd voor de instorting van een dug-out in Twijzel. Bij het ongeluk in mei kwam een 10-jarig meisje om en raakten vijf kinderen gewond. Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat er onvoldoende bewijs is om schuld in strafrechtelijke zin te kunnen aantonen.

Ook vindt de officier van justitie dat vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt niets toevoegt. De gemeente heeft zich civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de schade en zal alles in het werk stellen deze te voldoen, aldus het OM. „Daarnaast heeft het noodlottige ongeval landelijk veel aandacht gekregen bij sportverenigingen waardoor de veiligheid van dug-outs in het algemeen tegen het licht is gehouden.”

De slachtoffers deden op 21 mei mee aan een korfbaltoernooi van meerdere Friese basisscholen. Tijdens het ongeluk zaten ze niet in de dug-out, maar erbovenop.

Er zat sinds oktober vorig jaar een scheur in de dug-out, door een tak die tijdens een storm op het bouwsel was terechtgekomen. De dakplaat van de dug-out was ingestort door die scheur, bleek uit onderzoek. Zowel de gemeente als de voetbalvereniging wisten van de schade, maar lieten reparatie of noodmaatregelen na.

De gemeente liet na de bekendmaking van het OM weten dat zij „nabestaanden, overige families en de scholen zo goed mogelijk blijft helpen en ondersteunen als daar behoefte aan is.” Daarnaast gaan gemeente en sportverenigingen in Achtkarspelen er „alles aan doen” om te voorkomen dat zo'n ongeval weer gebeurt.

De gemeente vindt dat de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek van het OM lang op zich hebben laten wachten, „wat voor onrust zorgde bij betrokkenen”. De gemeente is tevreden dat de uitkomsten er nu zijn „maar het enorme verdriet en gemis blijft”.