Nieuws/Buitenland
893466
Buitenland

Nieuwe verdachte Bende van Nijvel

De Belgische recherche hoopt met een nieuwe arrestatie een doorbraak te hebben bereikt in de zaak rond de Bende van Nijvel. Rechercheurs hebben woensdagmorgen Michel Libert aangehouden. Hij is een gewezen kopstuk van de extreemrechtse groep Westland New post (WNP).

Libert werd rond 6.45 uur opgepakt in zijn woning in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het huis is daarna doorzocht. Libert is in het verleden al een aantal keer verhoord in de zaak, maar hij gold niet eerder als verdachte. Jusitie zou tot de actie zijn overgegaan na een tip uit Frankrijk.

De Bende van Nijvel pleegde begin jaren 80 uiterst gewelddadige overvallen, waarbij 28 mensen om het leven kwamen. De WNP zou in het begin van de jaren tachtig verkenningen hebben uitgevoerd bij warenhuizen die later door de Bende van Nijvel zijn overvallen.

Afgelopen mei werd ook al een mogelijke doorbraak bereikt in de geruchtmakende zaak. Toen werd een man aangehouden die mogelijk als chauffeur voor de bende heeft gewerkt. Saillant detail: ook toen kwam de tip uit Frankrijk. Het leidde uiteindelijk tot niets; de man kwam niet veel later weer vrij.

Belgische justitie moet haast maken met het onderzoek naar de bende. Volgend jaar november verjaart het dossier.