Nieuws/Binnenland
893470
Binnenland

Nederlandse politie extra waakzaam

De politie in Nederland is sinds maandag extra waakzaam op drukke plekken. Daartoe is besloten nadat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid daarover vrijdag had geadviseerd. De politie houdt met ,,extra ogen en oren" zichtbaar toezicht op onder meer stations.

Ook zijn op verschillende locaties maatregelen getroffen die niet zichtbaar zijn en waarover geen mededelingen worden gedaan.

De gebeurtenissen in Canada, waar maandag een aanslag op militairen plaatshad en woensdag werd geschoten in het parlementsgebouw in Ottawa, zijn volgens een woordvoerder geen directe aanleiding voor de alertheid in Nederland. NCTV Dick Schoof gaf zijn advies al op vrijdag. Het gaat om de onrustige situatie in onder meer Europese landen waar aanhangers van de Islamitische Staat zich roeren.

,,Er zijn geen concrete aanwijzingen voor aanslagen, maar dat laat onverlet dat waakzaamheid is geboden. Wat er in Canada gebeurt, kan zich ook in Nederland voordoen'', aldus de zegsman van de NCTV.

Het dreigingsniveau wordt niet aangepast. Dat staat op ‘substantieel’, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht. De Nederlandse autoriteiten houden de incidenten in Canada nauwlettend in de gaten. ,,Het incident met de Canadese militairen van maandag en gebeurtenissen van woensdag onderstrepen het belang waakzaamheid", zegt de woordvoerder.