Nieuws/Binnenland
893471
Binnenland

Timmermans wil duurzamere Europese Unie

Aanstaand Europees Commissaris Frans Timmermans wil snel zorgen voor een duurzamere Europese Unie. Het gaat dan niet alleen om bijvoorbeeld het terugdringen van energieverbruik, maar ook om het scheppen van duurzame banen die iets toevoegen aan de Europese economie.

Timmermans zei dit woensdag in het Europees Parlement nadat de afgevaardigden hadden ingestemd met de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Juncker maakte kort voor de stemming bekend dat het takenpakket van Timmermans wordt uitgebreid met Duurzame Ontwikkeling.

Het is de bedoeling dat de ex-minister van Buitenlandse Zaken het beleid van andere commissarissen over duurzaamheid gaat coördineren zodat er een duidelijke samenhang ontstaat. Timmermans sprak over een belangrijke verantwoordelijkheid.

Hij bestempelde de commissie-Juncker, die op 1 november begint, als de „meest politieke commissie, bij mijn weten” in tientallen jaren. Hij verwacht veel debatten met het EU-parlement en in de commissie zelf.

Ook de verhouding met de leiders van de EU-lidstaten zal anders worden. Het voorzitterschap van Juncker is geboren in het Europees Parlement en dat geeft hem een unieke, meer onafhankelijke positie ten opzichte van deze leiders, aldus Timmermans. „Het is de laatste kans om te voorkomen dat de EU-lidstaten de commissie standaard gaan zien als een soort secretariaat, waarbij de hoofdsteden alles bepalen en de commissie het mag uitvoeren.”