Nieuws/Buitenland
893478
Buitenland

Canadese militair doodgeschoten

Bij een schietpartij bij het nationale Canadese oorlogsmonument, vlak bij het Canadese parlement in Ottawa, is woensdag een Canadese militair doodgeschoten. Een verdachte is door de politie in het parlement doodgeschoten, meldt CBC. Mogelijk zijn er nog twee mannen voortvluchtig. De politie in Ottowa spreekt van twee of drie schutters die op drie locaties hebben geschoten: bij het oorlogsmonument, het parlementsgebouw en een winkelcentrum.

Een militair die de wacht hield bij het oorlogsmonument werd neergeschoten en zou in een ambulance zijn gereanimeerd. Hij overleed later in het ziekenhuis, meldt persbureau Reuters. Ook meldden ooggetuigen dat er nog een tweede persoon op de grond ligt, voor de bibliotheek van het parlement. anuit het gebouw zijn zo'n dertig schoten gehoord.

De politie kan nog niet bevestigen dat de schutter bij het oorlogsmonument en de gewapende man die het parlement binnendrong, dezelfde persoon is.

 

De politie heeft de binnenstad van Ottawa afgezet en gebouwen afgegrendeld. Ook worden auto's doorzocht die van Ottawa naar Québec proberen te vertrekken.

De Canadese premier Stephen Harper heeft de aanslagen veroordeeld. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat regering en parlement blijven functioneren. ,,Terwijl de premier heeft gesteld dat nog steeds feiten worden verzameld, veroordeelde hij deze verachtelijke aanval'', aldus een verklaring van het kantoor van de premier.

Maandag werd er in het Noord-Amerikaanse land al een 53-jarige militair doodgereden door een geradicaliseerde man. Canada verhoogde woensdag de terreurdreiging, slechts enkele uren voor de schietpartijen van woensdag.

 

 

ISIS heeft het gemunt op Canada

Canada maakt zich op mee te doen aan de bombardementen op Islamitische Staat (ISIS) die door de VS worden uitgevoerd in Irak. In een reactie daarop heeft de groepering openlijk ertoe opgeroepen Canadese militairen en burgers te doden, in Canada en elders.

Volgens de krant Ottawa Citizen waren er al 2 weken geleden berichten dat individuen met banden met ISIS aanslagen op Canadezen plannen. Geheime diensten zouden honderden personen in de gaten houden. Vorige week werd journalisten belet om militairen te interviewen die zouden vertrekken voor een gevechtsmissie in Irak.