Nieuws/Buitenland
893490
Buitenland

Blackwater-medewerker schuldig aan moord

Een jury in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft woensdag een voormalige medewerker van het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater schuldig bevonden aan moord in 2007 in Bagdad. Drie anderen werden schuldig bevonden aan doodslag. Zij horen later hun straf.

Op 16 september 2007 openden Blackwater-medewerkers op het drukke Nisurplein in de Iraakse hoofdstad het vuur, waardoor 17 burgers omkwamen, onder wie vrouwen en kinderen. Amerikaanse onderzoekers konden later geen enkel bewijs vinden dat de Blackwater-medewerkers waren aangevallen. Zij schoten in het wilde weg op willekeurige burgers met machinegeweren en granaatwerpers.

De Blackwater-affaire veroorzaakte grote verontwaardiging in Irak en daarbuiten en wakkerde het anti-Amerikasentiment aan. Het verstevigde daarbij de bedenkelijke reputatie van Blackwater dat medewerkers onbetrouwbaar en roekeloos waren. De vier, die hadden beweerd dat ze in een hinderlaag waren gelokt, hoorden woensdag onbewogen het vonnis van de federale jury aan.