Nieuws
893493
Nieuws

Adempauze op Damrak

Na het beursfeestje van een dag eerder, lasten beleggers woensdag een adempauze in. Toch waren de winnaars in de meerderheid op het Damrak. Boskalis en Gemalto waren het meest in trek.

Na de sprong van 2,6% gisteren klom de AEX nog eens 0,4% naar 396,01 punten. De Midkap-index ging 0,9% vooruit naar 592,12 punten.

Elders in Europa was de stemming ook voorzichtig positief. In Parijs en Frankfurt stonden de graadmeters circa 0,6% hoger.

Adempauze

In de middag bleek dat de inflatie in de VS in september is gestabiliseerd op 1,7%. Dat is iets boven de verwachting. De beurzen in New York deden het ook redelijk rustig aan. Rond het slot in Amsterdam stond de S&P500 zo'n 0,3% in de plus. De Dow Jones-index klom 0,1%.

"De beurzen nemen een adempauze", zei beleggingsstrateeg Ben Steinebach (ABN Amro MeesPierson). "Het ging gisteren ook wel weer erg hard omhoog. Net zoals de koersdalingen van vorige week in mijn ogen een beetje overdreven waren. Volgens mij weerspiegelden die dalingen een somberheid die er niet is."

"Al snap ik beleggers ook weer wel", voegt Steinebach eraan toe. "Als het IMF zegt dat de kans op een recessie in Europa 35 tot 40% is, dan is dat wel significant. En dat gecombineerd met een paar hele slechte Duitse cijfers, dan krijgt iedereen toch een beetje de zenuwen. Maar kennelijk is iedereen nu toch weer een beetje gerustgesteld." Hij denkt dat de Duitse industriecijfers die binnen een paar weken komen best eens mee kunnen vallen.

Vervolgstappen Fed

"Ik denk dat veel beleggers even aankijken wat er gaat gebeuren", zei handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank aan het begin van de middag. "Even een moment van bezinning. Sinds het dieptepunt vorige week donderdag is de AEX alweer dertig punten hoger geweest. Ik denk dat veel beleggers zich nu afvragen: wat zullen we nu gaan doen?"

Veel zal afhangen van bijvoorbeeld de inkoopmanagersindices die morgen komen. En van de vervolgstappen van de Amerikaanse Federal Reserve, zegt Jongbloed. De Fed komt volgende week weer bij elkaar, en de grote vraag is of ze inderdaad het steunprogramma zullen beëindigen of toch langer door zullen zetten.

Steinebach denkt dat het staken van het opkoopprogramma 'een gelopen race' is. "Doorzetten van het steunprogramma doe je alleen als je veel somberder bent geworden over de economie. En op dit moment is daar niet al te veel reden voor. De inflatie in de VS staat op 1,7%, dat is het niveau waar je die als centrale bank graag wil hebben. De enige flexibiliteit die de Fed nu nog heeft is de timing van de eerstvolgende renteverhoging. Ze kunnen het eerder doen bij sterke cijfers of uitstellen bij zwakke cijfers."

Banken doorgelicht

Ook de publicatie van de uitkomsten van de zogeheten asset quality review, waarbij de Europese Centrale Bank de balansen van de Europese banken heeft doorgelicht, gaat meespelen, zegt Jongbloed. Die uitkomsten komen zondag naar buiten.

"Ik denk dat de financiële waarden nog het meest nerveus zullen zijn de komende dagen. Vooral voor de banken uit Zuid-Europa wordt het interessant. Maar het is ook interessant om te kijken naar hoe bijvoorbeeld een 'nieuwe' bank als NN door de test komt. De uitkomsten kunnen komende maandag nog voor behoorlijke bewegingen zorgen."

Woensdag kwam al het bericht dat er elf banken zouden zakken voor de stresstest, maar daarin werden geen bronnen genoemd. "Zo'n gerucht is altijd wel ergens op gebaseerd", zegt Steinebach. "Maar de reactie valt mee. Als een dergelijk bericht vorige week was gelekt, in die zenuwachtige markt, dan zouden de koersen waarschijnlijk flink omlaag zijn gegaan."

Wat Steinebach opviel, was dat er in het bericht geen Spaanse en Ierse banken als 'zwakke broeders' werden genoemd. "Dat zou betekenen dat de programma's voor bankensteun in die landen hebben gewerkt."

De ABN-strateeg verwacht wel dat er "een paar lijken uit de kast zullen vallen" bij de stresstest. "Het is ongeloofwaardig dat de Europese banken er allemaal goed voorstaan." Verder hangt het van de uitkomsten af hoe de markt zal reageren. "Als het vooral Cypriotische en Griekse banken zijn die niet door de test komen, dan zal dat niet leiden tot een algemene risico-averse beweging, denk ik. Maar zodra er een Duitse bank bij zit, of een bank uit een van de andere sterkere eurolanden, wordt het een ander verhaal."

Heineken in mineur

In de AEX waren de winnaars licht in de meerderheid. Heineken zat in de achterhoede met een koersdaling van 1% naar €57,60. De resultaten van de brouwer werden matig ontvangen. De omzetgroei over het derde kwartaal kwam lager uit dan verwacht. In Europa had het Nederlandse bierconcern last van moeilijke marktomstandigheden.

Fugro moest na de fikse sprong van gisteren nu 2,4% afstaan op €20,86. Philips werd 1,9% minder waard op €20,98, KPN leverde 1,6% in op €2,28. Bij het telecomconcern stapt de directeur zakelijke markt per 1 januari op.

ArcelorMittal zakte 0,5% naar €10,05. Als verklaring werd wel verwezen naar een negatief rapport van Jefferies, dat zijn verwachtingen voor de vraag naar staal heeft verlaagd. Niettemin is Jefferies in de sector vooral negatief over staalmakers Evraz en Kloeckner.

Boskalis stoomde op naar 4,1% winst op €42,56, goed voor de koppositie in de AEX. Gemalto volgde met een plus van 3,6% op €63,05. De digitaal beveiliger komt morgenochtend met zijn kwartaalcijfers, en analisten verwachten in doorsnee een omzetstijging van 10%.

TNT Express klom 0,9% naar €4,75, ondanks een koersdoelverlaging van JP Morgan. De Amerikaanse bank denkt dat het winstherstel van de pakketbezorger in Europa langer op zich zal laten wachten. JP Morgan heeft het koersdoel nu op €5,80 staan. Dat was eerder nog €7,60. Het advies blijft wel 'overweight'. TNT kreeg een duw in de goede richting door positieve berichten van branchegenoot FedEx.

AkzoNobel ging 0,2% achteruit naar €51,67. Kepler Cheuvreux zag in de kwartaalcijfers van de verfgigant reden om het koersdoel op te schroeven van €46 naar €48. Het 'reduce'-advies blijft wel staan.

Arcadis zwak

Bij de middelgrote fondsen reageerden beleggers negatief op een tussentijds handelsbericht van Arcadis. De koers van het advies- en ingenieursbureau werd 1,9% teruggezet naar €23,90. Analisten waren niet erg te spreken over de daling van de autonome omzet.

BAM daarentegen kon wel op kopersinteresse rekenen. Het aandeel van het bouwbedrijf steeg 4,8% naar €2,10. Aperam was ook in trek en ging 4,2% vooruit naar €22,08.

Imtech klom 21,2% naar precies €0,02. Vandaag was de laatste dag dat Imtech-claimhouders hun rechten konden uitoefenen.

Overnamekandidaat Nutreco sloot 0,6% hoger op €39,98. Net als grootaandeelhouder APG heeft nu ook verzekeraar NN zich gekeerd tegen het overnamebod van €40 per aandeel dat handelshuis SHV op de diervoederproducent heeft uitgebracht.

Bij de smallcaps was AMG een opvallende stijger. De fabrikant van speciale metalen won 8,4% op €6,82, zonder duidelijke aanleiding. Het bedrijf heeft wel eerder aangegeven dat het 'alle strategische opties' bekijkt voor zijn engineeringdivisie. Dat zou kunnen leiden tot de verkoop van een belang of een aparte beursnotering voor het onderdeel.

Lokaal fonds RoodMicrotec stond 1,5% (nog geen cent) hoger op €0,27. SNS Securities heeft zijn koersdoel verhoogd naar €0,25 en herhaalde zijn 'houden'-advies. SNS denkt dat de 'nieuwe initiatieven voor groei' die Rood heeft genomen, de komende maanden hun vruchten zullen gaan afwerpen.

Volg morgenavond het gratis DFT Online Seminar ETF's voor gevorderden. Aanmelden kan hier.